IslamBosna.ba- Islamski pokret Hamas je izjavio da masakr u Sabri i Šatili nikada neće biti zaboravljen naročito što ‘izraelski neprijatelj’ još uvijek nije odgovarao za svoje zločine.
Povodom obilježavanja 34 godine od masakra, Ured za pitanja izbjeglica Hamasa pozvao je u saopćenju objavljenom u petak da odgovorni za masakr odgovaraju na Međunarodnom kaznenom sudu.
“Zločincima je jedino mjesto u zatvoru”, navode iz Hamasa.
U saopćenju je također pozvano na održavanje sigurnosti i stabilnosti u palestinskim izbjegličkim kampovima u Libanu.

Masakr u Sabri i Šatili je počeo 16. septembra 1982. godine nakon što je izraelska okupaciona vojska, tada predvođena Ariel Šaronom, nakon izraelske invazije Libana, opokolila palestinski izbjeglički kamp, i pustila u njega falangiste.

Masakr je trajao tri dana, 16., 17. i 18. septembra, oko 3.500 osoba je ubijeno, uključujući djecu, dojenčad, žene i starije osobe .

Masakr u Sabri i Šatili je bio ratni zločin kojeg su počinili proizraelski falangisti (militantni libanonski kršćani), Izraelska vojska (IDF) i Slobodna libanska vojska nad palestinskim stanovništvom u izbjegličkim kampovima Sabra i Šatila.

Službena istraga Izraela zaključila je 1983. godine da je tadašnji ministar odbrane Ariel Šaron imao “osobnu i indirektnu odgovornost” za masakre, predbacujući mu da nije učinio ništa da predvidi ili spriječi ubistva. Šaron je u februaru 1983. bio prisiljen dati ostavku, ali se ubrzo vratio u vladu kao ministar bez ovlasti.

IslamBosna.ba