IslamBosna.ba- Izvještaj Državnog ureda za nadzor rada Vlade Izraela o ratu u Gazzi 2014. godine dokazuje da je palestinski otpor jednostavno nepobjediv, izjavili su iz Hamasa i Islamskog džihada, palestinskih pokreta otpora.
Glasnogovornik Hamasa, Hazim Kassim je kazao da je rat iz 2014. godine srušio imidž Izraela kao ‘nepobjedive supersile’.
Kassim je ponovio palestinsku predanost oružanom otporu kao jedinom načinu oslobođenja okupirane palestinske zemlje i povratka prava Palestinaca.

U međuvremenu, šef medijskog ureda Islamskog džihada u Palestini, Daud Šihab, nazvao je izvještaj o ratu iz 2014. godine ‘priznanjem poraza’.
“Palestinski otpor je dovoljno vješt da poljulja izraelsko samopouzdanje”, dodao je Šihab.
Opaske Hamasa i Islamskog džihada došle su u utorak nakon što je izraelski državni kontrolor Joseph Shapira objavio svoj izvještaj o o ratu u Gazi 2014. godine.
Prema izvještaju, pedesetodnevni rat je doveo do smrti među izraelskom vojskom, te da je 4.251 raketa ispaljena na okupacionu vojsku, da su nakratko zaustavljeni letovi na Ben-Gurion aerodromu i da je većina regiona Izraela bila ugrožena u jednom ili drugom trenutku, u skladu sa verzijom izvještaja objavljenog u Jerusalem Postu.

Tri centralne kritike u izvještaju su: Rat je mogao biti izbjegnut; pedesetodnevni rat je bio predug; i izraelski premijer Benjamin Netanyahu, tadašnji šef glavnog štaba izraelske vojske general Benny Gantz, i ministar vojske Moshe Ya’alon nisu ispravno pripremili vojsku, sigurnosni kabinet ili javnost za obim prijetnji Hamasovih tunela.
Osim ovih pitanja, krivicu snose Netanyahu i Ya’aon jer nisu pružili adekvatne i neophodne podatke za donošenje ispravnih odluka o situaciji u Gazzi, da sigurnosni kabinet nije raspravljao o izraelskim dugoročnim planovima za Gazzu, tako da sam rat nije bio usmjeren na određene dugoročne ciljeve.

Dvogodišnja istraga o ratu u Gazzi 2014. zaključila je da izraelska vlada nije istražila diplomatska rješenja kako bi spriječila sukob koji je trajao gotovo dva mjeseca.

U ratu iz 2014. godine više od 2.250 Palestinaca, među kojim gotovo 1.500 civila, je ubijeno, dok je 11.000 povrijeđeno, prema podacima UN-a i Palestinaca. Ubijeno je i 66 izraelskih vojnika te šestero civila.

IslamBosna.ba