IslamBosna.ba– Zakonodavci Grčke su u četvrtak odobrili izgradnju džamije koju će finansirati država u centru Atine, prijedlog koji je pokrenuo neslaganja unutar koalicione vlade usred žustre javne rasprave o tome kako upravljati imigrantskom krizom.
Prijedlog odobren omjerom 206-24 glasa u Parlamentu uslijedio je nakon nekoliko neuspjelih pokušaja da se provede projekat koji je prethodno bio suočen protivljenju moćne i utjecajne grčke pravoslavne Crkve.
Vladajuća radikalna lijevo orijentirana Syriza stranka poduprla je projekat vrijedan 950.000 eura za razliku od svog nacionalističkog koalicionog partnera, Nezavisnih Grka.
Desetine hiljada muslimanskih imigranata živi u Atini i koriste neformalne prostore oko grada, većina su podrumi i zgrade propalih fabrika, kako bi obavljali pet dnevnih i džuma namaze.

Prva džamija Atine će se graditi u pretežno industrijskoj zoni na periferiji centra grada, u neposrednoj blizini kampa za izbjeglice kojeg vode Ujedinjene nacije.
Govoreći u prilog izgradnje džamije, Ministar obrazovanja i vjerskih pitanja, Nikos Filis je kazao da Grčka treba izbjegavati greške drugih evropskih zakonodavaca koji su ostavili mnoge imigrantske zajednice izolovane i ranjive prijetnji terorizma.
“Zaista to je pitanje o kojem niko neće da govori: Evropa nije prihvatila islam u stvarnosti”, kazao je u Parlamentu. “Postojanje improviziranih džamija u Atini je sramota za našu zemlju”.
Prije glasanja u četvrtak, ekstremna desničarska stranka Zlatna zora je kazala da će nastaviti da se protivi džamiji i podržala je proteste protiv izgradnje džamije.
“Nećemo dopustiti da se to dogodi. Zlatna zora će uraditi sve što je u njenoj moći da zaustavi izgradnju”, kazao je zastupnik stranke Yiannis Lagos.

Grčka je skoro četiri vijeka bila pod vladavinom Osmanskog carstva, ali su sve džamije i druga islamska obilježja uklonjena iz Atine u 19. vijeku.

Grčkoj, koja ima više od deset miliona stanovnika, 95 posto su pravoslavci.

IslamBosna.ba