IslamBosna.ba- Na desetine hiljade Palestinaca okupilo se danas u blizini tampon zone između Pojasa Gazze i Izraela kako bi učestvovalo na masovnom skupu povodom prve godišnjice protesta protiv okupacije i obilježavanja 43. godišnjice Dana zemlje, kada je 1976. godine ubijeno šest osoba tokom demonstracija zbog oduzimanja arapske zemlje u Galileji.  Palestinci od 30.marta na granici Pojasa Gazze i Izraela organiziraju mirne demonstracije pod nazivom “Veliki marš za povratak”, zahtijevajući na okončanjeizraelske opsade Pojasa Gazze i pravo na povratak Palestinaca koji su protjerani iz svojih domova u sadašnjem Izraelu.

Sinoć je okupaciona vojska rasporedila brojne tenkove i oklopna vozila duž tampon zone sa Pojasom Gazze.

Ministarstvo zdravlja Gazze saopćilo je da je tokom današnjeg skupa ubijeno troje demonstranata, dok su 244 osobe ranjene, od kojih je petero u kritičnom stanju. Među ubijenim se nalaze i dvojica maloljetnika Tamer Ebu el-Hajr (17) i Edhem Amara (17).

Nizar ebu Amr, bolničar Udruženja za medicinsku pomoć, kazao je za Middle East Eye da okupacione snage koriste nove vrste suzavca.
“Izraelske okupacione snage su koristile suzavac, gumene metke i živu municiju kako bi rastjerale demonstrante. Pucali su na gornje i donje dijelove tijela”, kazao je on.
“Koristili su nervni gas i još jednu neobičnu vrstu suzavca, koja je žuta. Ništa ne znamo o njezinom sastavu, ali izaziva čudne poremećaje”.

Prema Ebu Amru, čudan gas je prvi put korišten prije dva dana na jugu Gazze u Džebaliji.

“Dali smo uzorke na analizu i još uvijek čekamo rezultate”, dodao je on.

Predsjednik Hamasovog Politbiroa Ismail Hanijje i visoki dužnosnik egipatske sigurnosno-obavještajne službe posjetili su područje kako bi se uvjerili u primjenu provedbe sporazuma o miru dogovorenog između palestinskih frakcija i Izraela pod nadzorom Egipta, rekli su pripadnici snaga sigurnosti i očevici.

IslamBosna.ba