IslamBosna.ba-Novinar RFI-ja, Claudy Siar je objavio fotografije policajaca koji su napravili pravu rasističku zabavu prerušavajući se u crnce, što je još jedan dokaz koliko je duboko ukorijenjen rasizam u institucijama Francuske.

Objavljivanje fotografija došlo je samo nekoliko sedmica nakon što je neo-nacistička stranka Nacionalnog fronta postigla ogroman uspjeh na općinskim i evropskim parlamentarnim izborima. Fotografije zabave rasistički nastrojenih policajaca brzo su postali viralne u Francuskoj.

Francuskim vlastima nije stran rasizam. U decembru prošle godine, francuski vojnici raspoređeni u Centralnoafričkoj republici fotografisali su se sa nacističkim oznakama  na svojim uniformama te su time pokrenuli pitanje o krajnje desničarskim ekstremistima u redovima vojske. Jedna od fotografija je čak postavljena na zvaničnoj Facebook stranici francuske vojske.

0HXpk7G

 

Пряжка_822_38_SS_-Meine_Ehre_heißt_Treue-

Nedavno Jean-Marie le Pen je izazvao još jedan skandal nakon što je implicirao da će ispeći poznatog jevrejskog pjevača na ‘narednom skupu’  i to u video snimku koji je postavljen na zvaničnoj stranici stranke. ” On je također izjavio da bi epidemija ebole riješila problem imigracije. “Gospodin Ebola može riješiti problem za tri mjeseca”, kazao je le Pen.

Prije dvije godine, francuska policija je stavila lisice muškarcu, pretukla ga i protiv njegove volje uvukla u avion nastojeći da ga deportuje u zemlju za koju on navodi da ne dolazi iz nje, i to sve iz razloga jer je crnac:

Rasistički govori su bili nešto sasvim uobičajeno 2013. godine i to naročito protiv Roma i arapskih muslimana, pokazali su nedavni izvještaji .

Nacionalna komisija za konsultacije o ljudskim pravima (CNCDH)  objavila je istraživanje koje ukazuje da je rasna netrpeljivost u porastu. Od ispitanih 9 posto je izjavilo da su poprilično rasisti, dok je 26 posto izjavilo da je malo rasistički nastrojeno. Ukupno 87 posto ispitanika izjavilo je da smatra da su muslimani i Romi ‘odvojene grupe francuskog društva’.

Da su se dogodile promjene od  prije deset godina najbolje govori masovno glasanje za neo-nacističku stranku Le Penovih. “Mladi su isključeni iz francuskog društva i podvrgnuti su brutalnom i nacističkom policijskom uznemiravanju koje je potaknuto rasističkom politikom. U svom godišnjem izvještaju do aprila 2005. godine Amnesty International je kritikovao ‘nekažnjavanje’ policije i policijskog nasilnog ponašanja prema mladima sjevernoafričkog porijekla tokom provokativne provjere njihovih identiteta. U stvari, ukoliko ste Arapin ili Afrikanac, nemate pravo gledati policajcu u lice tokom ovog namjernog i svakodnevnog rasizma sa kojima se susreću mladi ljudi tamnije kože“.

IslamBosna.ba