IslamBosna.ba– Francuska vlada je sve pod većim pritiskom da donese jasnu odluku o tome da li učenice mogu nositi duge suknje u državnim školama.
Oko 150 muslimanskih djevojki je vraćeno kući u posljednjih 18 mjeseci zbog nošenja dugih suknji ii odjeće za koje direktori njihovih škola smatraju da krše 11- godišnji zakon po kojem su zabranjeni vjerski simboli u francuskim učionicama.
Međutim u velikom broju francuskih škola muslimankama je dozvoljeno nošenje dugih suknji.
Pitanje je dovedeno u žižu javnosti prošlog mjeseca kada je jedna škola u sjeveroistočnoj Francuskoj dva puta vratila kući 15- godišnju djevojku koja je nosila dugu, crnu suknju. Djevojka je imenovana samo kao Sarah i nakon Uskršnjih praznika vratila se u školu noseći džins.

Zvanično ne postoji zabrana dugih suknji u državnim školama. Pojedini direktori i školski okruzi su međutim odlučili da određene duge suknje ili haljine suviše ističu vjersku pripadnost.
Po zakonu iz 2004., koji je uglavnom usmjeren na nošenje hidžaba, državne škole u Francuskoj moraju ostati ‘sekularne’. Svi simboli ili oblici odjeće ‘koja je momentalno prepoznata kao vjerska po značenju’ mora biti isključena.
Pitanje je aktuelno već nekoliko godina, ali je naročito postalo akutno nakon napada na redakciju magazina Charle Hebdo u januaru ove godine.

Pojedini francuski političari, uključujući i bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozy-a, zalažu se za radikalniju interpretaciju historijskog prava odvajanja crkve i države.
Postavlja se pitanje kako direktori mogu napraviti razliku između duge suknje koja se nosi kao modni detalj i duge suknje koja se nosi iz vjerskih razloga. U pojedinim slučajevima, kažu nastavnici, razlika je očigledna. Pojedine tinejdžerke muslimanke nose dugu, tradicionalnu muslimansku odjeću, dok druge nose duge, široke crne suknje do članaka.

Ministrica obrazovanja, Nedžat Vallaud-Belkasem, i sama muslimanka, kaže da je duga suknja u redu osim ukoliko postoji element provokacije ili da odražava vjeru učenika. Ona je branila odluku srednje škole u Charleville-Mézières da dvaput pošalje kući 15-godišnju Sarah.
Vallahud-Belkasem kaže da je škola donijela odluka da je djevojka usvojila ‘prozelitistički’ stav, drugim riječima počela je nositi suknju kao ‘razmetljivo’ vjersko pokazivanje. Sarah međutim tvrdi da je kupila suknju na rasprodaji za 2 eura i da je nosila jedino tokom toplih dana.

Phillippe Tournier, šef sindikata direktora državnih škola, pozvao je vladu da prestane biti neodlučna i donese jasne smjernice o dugim suknjama. “Veliki broj školskih okruga ignoriše ovaj problem jer ne znaju da li će biti podržani na nacionalnom nivou ili ne”, kaže on.

IslamBosna.ba