IslamBosna.ba– Trudna muslimanka, Hatidža, fizički i verbalno je napadnuta u Tuluzu, Francuska, u utorak ujutro zbog njenog hidžaba. Ona se nalazi u bolnici, a napad je prijavljen policiji.

Napadač je prvo skinuo njen hidžab, a onda je zgrabio za kosu i bacio na tlo, udarivši je nekoliko puta. Mlada žena (29) podnijela je tužbu zbog rasističkog vrijeđanja nakon napada 24. marta.

Njezin suprug Munir osudio je ovaj islamofobični čin, navodeći da je njegova supruga se vraćala kući nakon što je odvela njihove dvije kćerke u školu.

„Jedan od njih je zgrabio za kosu, strgnuo njen hidžab dok joj je govorio ‘Nema toga u našoj zemlji“…  Bio je vrlo agresivan, više puta je udario. Čak je izvadio i nož. Srećom, njegov prijatelj, koji nije učestvovao u nasilju, rekao mu je da prestane i da je moja supruga trudna“, kazao je Munir.

„Ona bi trebala roditi sredinom aprila. Beba je u redu, ali moja supruga nije. Pretrpjela je puno udaraca. Psihološki je jako loše. Ne prestaje plakati“.

Nakon završnih udaraca, daljeg vrijeđanja, uključujući i prijetnje smrću, njih dvojica su pobjegli. Hatidža je nakon napada hospitalizirana.

Glasnogovornik Regionalnog vijeća muslimana Srednji Pirinijeri, Abdellatif Melluki kazao ej da je ‘jako zabrinut’ zbog ‘povećanja islamofobije“.

Krajem februara anketa Odoxa pokazala je da oko 77 % Francuza smatra da se islamofobija povećala, dok je 68 % isto izjavio i za anti-semitizam.

IslamBosna.ba