IslamBosna.ba– Pokrenuta je istraga protiv Roberta Menarda, gradonačelnika Beziersa, južna Francuska, zbog njegove izjave da posjeduje dokumenta o broju učenika muslimana u njegovom gradu, prenose francuski mediji.

Istraga, koju je u utorak najavio tužitelj Beziersa, Yvon Calvet, dolazi nakon što je Menard u ponedjeljak izjavio za TV France 2 da posjeduje statističke podatke o vjerskoj pripadnosti učenika upisanih u škole u njegovom gradu, ističući da su 64, 6 posto učenika muslimani.

„Ovo su brojke iz mog grada, mi ih imamo. Žao mi je što moram reći da gradonačelnik ima imena učenika po razredima. Znam da nemam pravo na to, ali ih imam“, kazao je Menard.

„Žao mi je ali imena otkrivaju njihovu vjeru“, dodao je on.

Menard, bivši predsjednik ‘Novinara bez granica’, je govorio o ‘problemu imigracije’ u njegovom gradu tvrdeći da roditelji ovih učenika nedovoljno poznaju francuski jezik.

Međutim on je u utorak opovrgao izjavu o postojanju bilo kakvih dokumenata osim onih koje mu je dostavilo ministarstvo obrazovanja.

Premijer Francuske, Manuel Vall, je objavio na svom Twitteru: „Neka je stid gradonačelnika Beziersa. Republika ne pravi razliku među svojom djecom“.

Ministar obrazovanja, Najat Vallaud- Belkacem, je kazao da je Menardov čin ‘duboko anti-republički’ pored toga što je ‘postojanje takve arhive ilegalno za gradonačelnika koji predstavlja vlast u svom gradu“.

U Francuskoj je 1978. godine donešen zakon o osobnim podacima, arhivama i slobodama koji zabranjuje rasno, nacionalno i vjersko profiliranje.

„Zabranjeno je obrađivanje osobnih podataka koji otkrivaju, direktno ili indirektno, rasno ili etničko porijeklo, filozofsko, političko ili vjersko uvjerenje, ili sindikalnu pripadnost osoba, ili podatke koji se odnose na njihovo zdravlje ili seksualnu orijentaciju“, navodi se u tekstu.

IslamBosna.ba