Hazreti Fatima r.a.

(1/6) > >>

bosna: :bismillah:

Najljubaznije molim cijenjenu bracu bez ikakvih rasprava na temi o kcerki Allahovog Poslanika  :saws:    :srce:
Hvala unaprijed  :)Hazreti Fatima bila je peto dijete hazreti Hatidže i Muhammeda, alejhisselam. Rođena je baš u vrijeme kada se njen mubarek otac, alejhisselam, počeo povlačiti u planine Mekke, razmišljajući o Bogu dragome.

Premda se možda mnogi neće složiti s ovim, kao da je hazreti Fatimi, istinskome ogledalu hazreti Hatidže, bilo suđeno kratki život provesti u tugi. Naime, budući da je bila puno mlađa od svojih sestara nije mogla shvatiti zašto se njene sestre udaju i odlaze od kuće te je veoma rano, pošto ih je mnogo voljela, upoznala tugu i sjetu. Čini se da je jedino što je moglo utješiti bio osmjeh njenoga oca, hazreti Muhammeda, alejhisselam.

Kada je imala pet godina, od svoje matere hazreti Hatidže, žene-duhovnog kolosa, čula je da je otac Allahov poslanik. Premda se činilo da veza između nje i njenoga oca ne može biti čvršća, nakon ove vijesti, premda vjerovatno nije baš ni znala šta to znači, još više se za njega veza te posta jedna od prvih osoba koje javno ispoljavaše islam i obilaziše Kabu.

Jedne prilike, dok je klanjao pred Kabom, na Muhammeda, alejhisselam, Utba, Ukba, Ebu Džehl i Šejba baciše nečist i počeše se smijati. Na to desetogodišnja djevojčica skoči, skinu nečist s oca i svojim malehnim i fizički slabašnim tijelom stade pred njih očekujući daljnji napad. Sva četverica se posramotiše i ušutiše.

Druge prilike, nekoliko Kurejšija stavi omču oko Poslanikova, alejhisselam, vrata dok on klanjaše pred Kabom, želeći ga udaviti. Tada hazreti Fatima pozva upomoć koliko je glasno mogla i dozva jednoga drugoga duhovnoga kolosa, Iskrenog, hazreti Ebu Bekra. Uspjeo je osloboditi Poslanika, aljehisselam, ali je i sâm dobio batine.

Poslanik, alejhisselam, njegovaše naročitu ljubav prema hazreti Fatimi. Jedne prilike reče: Kogod izazove radost Fatime Bog će njemu izazvati radost, a ko je naljuti naljutio je i Boga. Fatima je dio mene. Štagod nju veseli raduje i mene, a štagod je ljuti ljuti i mene.

Također je rekao:

Četiri su najbolje žene na Ovome svijetu: hazreti Merjema (Marija), Asija, žena Faraona, Hatidža, majka svih vjernika i Fatima, kći Muhammeda.

Hazreti Fatimi dat je nadimak Zehra, što znači sjajnaâ. Kao da je njeno lice, kako se prenosi, zračilo svjetlom. Prenosi se da kada bi stala na namaz, mihrab (mjesto gdje stoji imam koji predvodi zajednički namaz) bi sav bio osvijetljen.

Hazreti Fatima udala se za hazreti Aliju, kojega je Muhammed, alejhisselma, nazvao kapijom grada znanja, rekavši prethodno da je sâm on, Muhammed, alejhisselam, grad znanja. Sa hazreti Alijom, hazreti Fatima dobila je dva predivna i duhovno neponovljiva sina â hazreti Hasana i hazreti Husejina. Nažalost, kao što je to slučaj skoro s cijelim Ehl Bejtom, ni njih dvojica nisu dočekali prirodnu smrt.

Hazreti Fatima je umrla u 29 godini života. Allah dragi da joj naknadi za svu bol i tugu!


Preuzeto sa www.znaci.com
[attachment deleted during maintenance]

H@ris:Navedi iz: bosna na Mart 24, 2009, 11:43:47

:bismillah:

Najljubaznije molim cijenjenu bracu bez ikakvih rasprava na temi o kcerki Allahovog Poslanika  :saws:    :srce:
Hvala unaprijed  :)


Čuš ba ovo, braću...  ::)

sel:Tema je dobro zamišljena sestro, ali nemoj zaboraviti spomenuti Hatidžu r.a., Aišu r.a. i ostale žene Poslanika s.a.v.s.,
majke pravovjernih.

abidaga:Sura KEVSER

Bismillahirrahmanirrahim
1. Inna a'tajnakel kevser
2. Fe salli li rabbike venhar
3. Inne šanieke huvel'ebter

Enes (r.a.) prenosi: Jednom dok je bio medju nama Resulullah s.a.v je nakratko zatvorio oci i zaspao; onda mu se lice ozarilo, nasmjesio se i otvorio oci. Mi smo ga upitali: "Allahov Poslanice, sto te je to razveselilo", Resul a.s. "Malo prije mi je sisla jedna sura", pa je nakon Bismile proucio suru Kevser. Poslije je upitao, "Da li znate sto znaci Kevser", A mi odgovorismo:"Allahov Poslanik zna najbolje". Poslanik s.a.v.: To je Rijeka koju mi je obecao Uzviseni Allah i u njoj je mnogo haira. To je voda na koju ce dolaziti moj ummet da se poji. Ima posuda koliko je na nebu zvijezda. Ko popije sa te vode on ce postati moj sljedbenik, on je od mog ummeta."

Inace sura Kevser je spustena nakon smrti Kasima sina Pejgambera s.a.v. Tada su musrici u Meki govorili, "soj mu se prekinuo, kad umre nece niko iza njega ostati".
Prijevod sure Kevser po rahmetli Besimu Korkutu je:
Mi smo ti uistinu mnogo dobro dali,
zato se Gospodaru svome moli i kurban kolji,
onaj koji tebe mrzi sigurno ce on bez pomena ostati.

Ovdje je Kevser prevedeno kao "mnogo dobro", mada je znacenje mnogo mnogo dublje. Iako je Kevser tumacena kao rijeka u Dzennetu, ova sura je odgovor zlobnim kjafirima u vezi poroda Resulullaha s.a.v., i Kevser je Hz Fatima, preko koje ce se nastaviti soj Pejgambera s.a.v. Ehli Bejt i sa kojeg ce ummet "piti vodu" do kijametskog dana.

Pa da u ovoj temi nastavimo o Ehli Bejtu sa tekstom Nihat Hatipoglu Hodza efendije o Hz Fatimi:

Hz. Fatima se rodila 13 godina prije Hidzre u Meki. Uprkos tome sto je bila vrlo mlada pomagala je Resulallahu s.a.v. i suprostavljala se zlodjelima kjafira prema Njemu. Abdullah ibn Mesud prenosi: Nikad nisam cuo Resulallaha da je prokleo Kurejsije za ono sto su cinile prema njemu. Samo jednom, dok je klanjao pored Kjabe, Ebu Dzehil, koji je sa svojim ljudima sjedio sa strane rekao je; ko ce skembe od deve baciti na Muhameda(s.a.v.s.) kad bude na sedzdu pao? Najokoreliji od njih Ebi Muajt je ustao i stavio na ledja Resulallahu skembe dok je sedzdu cinio te nije mogao ustati. Ebu Dzehil se sa svojim drustvom smijao, tako su se smijali da su jedan na drugog pali. Ibn Mesud nastavlja; Gledao sam sa daljine jer sam se bojao od musrika prici. Na kraju je neko javio Hz Fatimi koja je odmah dosla i sklonila prljavstinu sa Pejgambera s.a.v.s. Okrenula se musricima i glasno ih pocela kleti, niko od njih joj nije odgovorio. Ona je tad bila jos djevojcica. Kad je Pejgamber zavrsio namaz, izgovorio je imena musrika i tri puta ponovio: Ya Rabbi, prepustam tebi na sud ove Kurejslije. Ibn Mesud: Vidio sam ih na Bedru, svi do jednog pobijeni i baceni u Bedr-jamu. Umeje ve Amr su bili iskomadani. Ammar i Velid takodje.

Kad je Resulallah s.a.v.s presao u Medinu po naredjenju Allaha dz.s. dao je 500 Dirhema i dvije deve Ebu Rafi’u i Zejd bin Harisu da dovedu iz Meke njegovu hanumu Sevdu r.a. i cerke Ummi Gulsumu i Hz Fatimu.
Hz Fatima je bila mala kad joj je majka Hz Hatidza preselila, Pejgamber je nije odvajao od sebe sve dok nije porasla. Umi Seleme i Selman prenose: Kad je Hz Fatma porasla mnogi od Kurejsija su je prosili, medjutim Resul Alejhiselam nije bio razi dati je.
Jedan dan Hz Ebu Bekir, Hz Omer i Sad bin Muaz su sjedili u mesdzitu. Svi osim Hz Alija su prosili Hz Fatimu, medjutim nije nikom bila data. Hz Sidik: Mislim da je ona prilici Aliju. Hajdemo kod njega otvoriti ovu temu, ako se pocne sa siromastvom pravdati da ga pomognemo. Sad bin Muaz: Ya Eba Bekir, ti uvijek cinis hair, hajde da ti pravimo drustvo.
Kad su dosli kod Hz Alija i poselamili se Hz Ebu Bekir uze rijec: Ya Ali, U svakom hairu ti si medju prvima i u ocima Resulallaha imas mertebu koju niko drugi nema. Fatimu su svi iskali medjutim nikom nije otisla, mi mislimo da ona tebi pristaje. Zasto je nisi prosio? Hz Aliju se mubarek oci napunise suzama: Ya Eba Bekir, obradovali ste me, niko je od mene vize ne zeli, ali me nemastina smeta. Hz. Ebu Bekir: Nemoj tako Ali, pored Allaha teala i Resulallaha dunjaluk je nista. Siromastvo nije smetnja, hajde idi i zaprosi je.
Hz Ali govori: Otisao sam Resulallahu srameci se i snebivajuci. Bio je ispred mene u svoj svojoj velicini, sjeo sam pored njega ali nisam imao snage nista govoriti.
Resullah s.a.v.s. ga upita; Bujrum Ali, jeli ti treba nesto?
Sutio sam. Resullah onda rece: Jesi li dosao prositi Fatimu?, smogao sam snage reci “Jesam.” Resulallah s.a.v.s. se okrenu Fatimi i upita je, i ona je sutila. Onda se Resulallah s.a.v.s. upita Hz Alija; Sto imas dati Fatimi kao dar?
Ya Resulallah, niko bolje od vas ne zna moju situaciju. Osim maca i jedne deve nemam nista drugo. Resul s.a.v.s.: Mac ti treba za Gazu, deva isto. Dje je Hutami stit sto sam ti poklonio, njega prodaj i ono sto uzmes neka bude dar, kabulim.
Ali je dao stit da se proda. Hz Osman je setajuci pijacom poznao stit i kupio ga za 400 dirhema, pa je dodao jos 400 dirhema i stit zajedno poslao Hz Aliji sa porukom: Niko osim tebe nije dostojan ovog stita. Hz Ali se sa ovim parama poceo spremati za svadbu. Kako se svadba Hz Fatime primakla, Pejgamber s.a.v. je mislio: Da joj je ziva majka ona bi joj spremu skupila. Dok je tako mislio dosao je Dzebrail a.s. i rekao: Ya Resulallah, Hak teala te selami i kaze, neka ne brine, potrepstine i spremu Fatiminu cu ja pripremiti. Kad to cu Pejgamber a.s. ucini sucur sedzdu. Kasnije je Dzebrail a.s. dosao sa bohcom pokrivenom zlatnom tepsijom u rukama i pored sebe jos hiljadu Meleka. Mikail, Israfil, Azrail alejhimuselam su takodje dosli. I oni su imali tepsije u rukama. Vidjevsi to, Pejgamber a.s. rece: Dzebraile brate, sta je naredio Hak teala?
Dzebrail a.s.: Ej Allahov Resulu, Allah teala te selami i kaze: Cerku mog Habibija Fatimu sam ja dao Aliju. Vjencao sam ih na Arsi a’zamu. Neka ih moj Habibi vjenca pred eshabom. U tepsiji su haljine za Fatimu neka ih obuce. U drugim tepsijama su dzenetska jela, neka ih priredi svojim Ashabima. Resuli Ekrem a.s. ponovo ucini sucur sedzdu. Otisli su kod Hz Fatime i ponudili joj dar od 400 dinara ali ona ne pristade, onda bi ponudjeno 4000 dinara, ali ona ponvo ne pristade. Onda Pejgamber a.s. ode kod Hz Fatime i upita je za njenu pravu zelju. Hz Fatima: Babice, ja ne zelim nista od dunjaluka. Ti ces na ahiretu cinit shefat grjesnicima. Ja bih zeljela biti shefatdzija grjesnicima medju zenama, to je ono sto zelim. Kad je Pejgamber a.s. prenio zelju Hz Fatime Dzebrailu a.s., on rece da joj je kabul i posla bijelu svilu na kojoj je pisalo: Moj kul Fatima ce ciniti ssefat grjesnim zenama na Kijametskom danu.

Pejgamber s.a.v.s. je zvao Hz Bilala i rekao mu da pokupi Ensarije i Muhadzire. Pokupili su se u Mesdzidi Serifu. Pejgamber a.s. se popeo na mimber, poslije Hamda obratio se okupljenima: Hej Muslimanlar, dosao mi je brat Dzebrail i rekao mi da je Allah teala nalozio da je Fatima binti Muhammed vjencana za Ali bin Ebi Talib’a. Ono sto je meni naredio je da pred vama kao svjedocima ovo vjencanje potvrdim.
Onda se okrenuo Hz Aliju: Ya Ali, ustani i uprilici nam vjencanu hutbu.
Hz Ali ustade i zahvali Allahu teala i donese salavat na Habibi Rabil Alemina.
Onda gledajuci na Habibullaha: Resulallah me je pocastvovao dajuci mi svoju cerku Fatimu. Ja sam razi, a vi mi budite svjedoci. Ashabi se okrenuse Resulallahu a.s.: Da budemo svjedoci Ya Resulallah? Pejgamber a.s.: Da, budite svjedoci. Ashabi onda rekose: Allah da ih mubarek ucini.
Onda Pejgamber udje u svoju sobu i dade Hz Ebu Bekiru nesto para da him uzme nesto stvari i onda pozva Selmana i Bilala: Ako treba nesto da se ponese vi pomognite.
Hz Ebu Bekir prenosi: Bilo je 360 dirhema, otisao sam i kupio jedan dusek, jastuk i nesto posudja od zemlje. Donio sam Resulu alejhiselam, kad je vidio potekose mu suze i rece: Ya Rabbi, daj bericet ovim robovima kojima je najbolje posudje sto imaju od zemlje.
Po adetu, nakon mjesec spremili su stvari Hz Fatime. Pejgamber a.s. je dao nesto para Hz Aliju da uzme hurme, ulja i jogurta, nakon cega je to pomijesao i podijelio Ashabi kiramu kao svadbeni rucak. Po rucku, Resulallah s.a.v.s je uzeo za ruke Hz Fatimu i Hz Alija i odveo ih do kuce. Taj dan je rekao Hz Fatimi: Fatima, iz kuce ides nekom koga znas, budi zemlja svom muzu da on bude tvoje nebo. Ti mu budi hizmecar da on tebi bude sluga. Kad je u ljutini, necujno se udalji, i ne prilazi dok ga ljutnja ne prodje. Cuvaj svoja usta i usi, ako ti muz kaze sta grubo, nemoj da ga cujes i niposto ne uzvracaj. Ne suprostavljaj se, neka uvijek od tebe cuje samo lijepe rijeci i nasmijano lice. Poslije je poljubio u celo i predao Hz Aliju sa rijecima: Mlada ti je dobra, onda je ucinio dovu Allahu za njih drzeci oba kanata od kucne kapije.

Hz Ali prenosi: Resulallah nam je dosao u kucu cetiri dana nakon svadbe, razgovarao je sa nama. Onda se okrenu meni i rece: Ya Ali, donesi vode. Donio sam vodu, na koju Resulallah prouci i pruzi mi posudu: Popij malo vode, neka ostane malo. Vodom koja je ostala me je poprskao po glavi i grudima. Ponovo rece da donesem vode i ucini Fatimi isto sto i meni. Onda je poslao mene napolje i savjetovao Fatimu. Poslije pozva mene i rece: Ya Ali, cuvaj Fatimu, ona je dio mene. Pazi je, ako nju rastuzis, rastuzio si mene. Poslije nas je uputio Allahu dz.s.

Resulallahov s.a.v.s. soj je nastavio preko Hz Fatime. Ona je preselila 6 mjeseci poslije Pejgambera a.s.

monogamni:Tema je ta koja je.
Molim ostale da uvaže molbu pokretača i ne diskutuju.
Forum je dovoljno velik da na njega mogu stati i teme koje neko drugi želi pokrenuti pa bujrum.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Slijedeća stranica