Skoro dva miliona stanovnika priobalnih oblasti Louisiane evakuirano je nakon što se uragan Gustav približio američkoj obali Meksičkog zaljeva, a više od 11 miliona stanovnika iz pet američkih saveznih država pripremljeno je za udar.

NEW ORLEANS, 1. septembra – Uragan Gustav približava se obali Louisiane donoseći snažne pljuskove i olujni vjetar, te je najveća je prijetnja New Orleansu od razornog uragana Katrine iz 2005. Skoro dva miliona stanovnika priobalnih oblasti Louisiane evakuirano je nakon što se uragan Gustav približio američkoj obali Meksičkog zaljeva, a više od 11 miliona stanovnika iz pet američkih saveznih država pripremljeno je za udar, za koji se pretpostavlja da će biti najsnažniji u ponedjeljak ujutro po lokalnom vremenu, upravo na području New Orleansa.
Na praznim ulicama New Orleansa moguće je vidjeti jedino policijske patrole u "hamerima" pošto je uveden policijski sat kako bi se spriječilo pljačkanje imovine, prenio je Reuters.

Do nedjelje navečer ulice New Orleansa bile su potpuno puste jer je oko 95 posto stanovnika poslušalo pozive lokalnih vlasti na evakuaciju.

Meteorolozi kažu da bi Gustav još mogao jačati, ali da se više ne očekuje da bude uragan četvrte kategorije na Saffir-Simpsonovoj ljestvici od pet jačina uragana. No, čak i u trećoj kategoriji New Orleansu može donijeti ista razaranja kao i Katrina.

Gustav se u ponedjeljak ujutro po srednjoevropskom vremenu nalazio oko 250 kilometara od obale Louisiane, jugoistočno od New Orleansa.
Više od 96 posto proizvodnje nafte u Meksičkom zaljevu je obustavljeno, kao i oko 82 posto proizvodnje prirodnog gasa, a s platformi su evakuirani radnici naftnih kompanija.

Gustav je tokom proteklih dana usmrtio 80 ljudi u karipskoj regiji.

Izvor: Fena 

Leave a Reply

*

captcha *