Islambosna.ba – Čini se da je krhka somalska vlada na rupu kolapsa. Islamski „pobunjenici“ sada kontrolišu velike dijelove južne i centralne Somalije – i nastavljaju sa napadima na glavni grad Somalije Mogadiš.

 

Etiopija, koja je, uz podršku Amerike, izvršila agresiju na Somaliju decembra 2006.godine, sa ciljem rušenja islamske vlasti u Mogadišu, sada povlači svoje vojnike.

Brodska pošiljka etiopskog oružja, uključujući tenkove, napustila je luku u Mogadišu prošlog mjeseca kao dio operacije povlačenja. Slanje ove pošiljke kopnom u Etiopiju je nemoguće – analitičari vjeruju da etiopske trupe i njihovi saveznici iz „somalijske vlade“ kontroliraju samo tri male oblasti u Mogadišu, te nekoliko ulica u Badoi, gdje je sjedište „parlamenta“. Pretpostavlja se da je u Somaliji ostalo samo 2500 etiopskih vojnika, od 15.000-18.000 sa početka rata.

 

Etiopske trupe su još u Badoi i nalaze se pod teškim napadima somalijskog Pokreta otpora. Vojnici američke marionetske vlade, sastavljene od somalijskih „gospodara rata“, predaju se borcima Unije islamskih sudova. Burundi je upravo razmjestio dodatne mirovne snage u Mogadišu. Tu se trenutno nalazi oko 3200 vojnika iz Afričke unije, iz Ugande i Burundija, koji su takođe izloženi napadima, jer rade za interese „vlade“. Oni i svi drugi ne-Somalijci trebaju da odu iz zemlje i daju joj vremena da zacijele rane.

 

Kao što stoji u Sunday Herald-u: „Pad vlade će označiti kraj katastrofalne intervencije, koju je podržala Amerika. U šest mjeseci 2006.godine Somalija je bila relativno mirna. Mir i sigurnost se vratila u Mogadiš. Razlog tomu bio je uspon Unije islamskih sudova, koalicije islamskih vođa koji su istjerali „gospodare rat“ i gangstere iz Mogadiša… SAD su vidjele Uniju islamskih sudova kao „ćeliju Al Kaide“ – stajalište koje nije dijelilo većina diplomata i analitičara.

Brige Zapada su sada okrenute prema piratstvu u Somaliji. Ali pirata nije bilo kada je vladala Unija islamskih sudova. Napustiti zemlju i isporučiti humanitarnu pomoć je najbolje što međunarodne snage mogu da urade.

 

Moon of Alabama/ Uruk.net/ Islambosna

Vidjeti:  (Troop pull-out leaves government on brink – Ethiopian withdrawal marks end of disastrous intervention that sparked new violence and suffering )

Leave a Reply

*

captcha *