IslamBosna.ba- Turski predsjednik Redžep Tajjip Erdoan je gostovao u programu “HARDtalk’ na televiziji BBC. Prilikom gostovanja turski predsjednik je kazao da je Turska zemlja koja ‘stoji na svojim nogama’. On je kazao da ukoliko EU direktno kaže da neće moći da primi Tursku u EU, onda bi to bilo olakšanje za Tursku.
Što se tiče uhapšenih novinara, turski predsjednik je kazao da samo dvoje od 150 uhapšenih novinara ima novinarske skaznice. “Molim vas, nemojte obmanjivati svijet ovim lažima”, kazao je Erdoan.

“Neki od njih su sarađivali sa terorističkim organizacijama, neki su uhapšeni zbog posedovanja vatrenog oružja, neki zbog uništavanja i pljačke bankomata”, dodao je Erdoan pojašnjavajući zbog čega se nalaze u zatvoru.
Erdoan je kazao: ““Mi držimo svoju riječ. Ali, ako bi Evropska unija prema nama bila jasna i otvorena, te kazala ‘mi ne možemo primiti Tursku u EU’, to bi nam olakšalo. Mi bi se u tom slučaju fokusirali na naš plan B, naš plan C”.
Turska se nekada opisivala kao zemlja koja je izvršila nečujnu revoluciju tokom samita lidera Evropske unije, podsjetio je Erdoan.
“Sada ista Evropska unija ne samo da nas ne poziva na samite lidea, već također troši naše vrijeme. Ovo je trenutna situacija”.
Predsjednik Turske je kazao da većina Turaka više ne želi pristupanje Evropskoj uniji i naglasio je da pristup Evropske unije prema Turskoj bio neiskren.

“Uprkos svemu ovome nastavićemo da budemo iskreni sa EU još neko vrijeme. Vidjeti ćemo šta će nam to donijeti”, rekao je turski predsjednik.
Pregovori o pristupu Turske su počeli u oktobru 2005. godine i od tada su u toku.

IslamBosna.ba