IslamBosna.ba- Turski predsjednik Redžep Tajjip Erdoan je kazao da teroristička organizacija IDIŠ i one poput nje nisu dio islama.
U intervju za Kinesku centralnu televiziju (CCTV) u četvrtak on je kazao: “Islam odbacuje ekstremizam i preporučuje srednji put”.
Erdoan je kazao da riječ islam dolazi od riječi ‘silm’ koja znači mir, i islam smatra da kada ubijete jednu osobu kao da ste ubili cijelo čovječanstvo.
Pozivajući se na IDIŠ on je kazao: “Ono što oni rade je terorizam i to nema veze sa islamom”.
Govoreći o tursko-kineskim odnosima, Erdoan je kazao da njegova vlada želi da održi odnose zasnovani na principu pobjeda- pobjeda.
Turski predsjednik je kazao da Ankara želi da se pridruži Šangajskoj organizacija za saradnju, da postane od partnera za dijalog punopravna članica.
Erdoan je kazao da je puno puta razgovarao o ulozi Turske u organizaciji sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kao i sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom i premijerom Li Keqiangom.
On je dodao da bi nova era za organizaciju mogla početi uz punopravno članstvo Pakistana i Indije. A da bi članstvo Turske moglo povećati utjecaj organizacije dozvoljavajući joj da počne novu saradnju sa 1,5 milijardu muslimana širom svijeta.

Kina, Kazahstan, Kigristan, Rusija, Tadžikistan i Uzbekistan su punopravne članice Šangajske organizacije za saradnju, političke, ekonomske i vojne organizacije osnovane 2001. godine. Indija i Pakistan su prihvaćene kao nove članice ove godine u julu, a njihovo punopravno članstvo se očekuje da će početi u 2016. godini.

IslamBosna.ba