IslamBosna.ba- Turski predsjednik Redžep Tajjip Erdoan je pozvao Rusiju i Sjedinjenje Američke Države, bez imenovanja zemalja, da oni koji ne vjeruju u vojno rješenje u Siriji treba da povuku svoju vojsku.

On je to kazao nakon što su Rusija i SAD izjavile da nije moguće vojno rješenje u Siriji.

„Problem mi je da shvatim te komentare. Ukoliko vojno rješenje ne dolazi u obzir, onda oni koji to kažu treba da povuku svoje vojsku“, rekao je Erdoan novinarima uoči puta u Moskvu.

Erdoan, koji je održao konferenciju za novinare na aerodromu Ataturk u Istanbul u ponedjeljak, prije odlaska u Rusiju, kritikovao je zajedničko saopćenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovog američkog kolege Donalda Trumpa u vezi sukoba u Siriji.

“Predsjednici su se složili da ne postoji vojno rješenje sukoba u Siriji”, stoji u saopćenju.

Dvojica predsjednika su se dogovorila da konačno političko rješenje sukoba u Siriji treba da bude u okviru Ženevskog procesa i u skladu sa rezolucijom Saveta bezbjednosti UN broj 2254.

Tvrdeći da Turska nema vojsku u regionu, Erdoan je pozvao dvojicu lidera da ne pribjegavaju metodama varanja svijeta, dodajući da je Turska zemlja koja najbolje poznaje region.

“SAD ima pet zračnih baza u sjevernoj Siriji. Sada se pripremaju za Rakku. Rusija ima također pet zračnih baza. Ove činjenice su očigledne”, kazao je on.

IslamBosna.ba