IslamBosna.ba- Emir Katara, šejh Temim bin Hamed Alu Sani kazao je u utorak da zemlje Zaljeva ne žele rješenje blokade koja je u junu nametnuta Dohi.

„Zemlje koje su nam nametnule blokadu su zatvorenici onoga što su kazali medijima. Ponašali smo se s poštovanjem kako se naši odnosi u Zaljevu ne bi pogoršali. Mi smo zaštitili naše vrijednosti. Zemlje blokade su pokrenule međunarodnu kampanju protiv nas“, rekao je Alu Sani govoreći sa članovima savjetodavnog Vijeća šure ove zemlje.

„Naši odnosi sa velikim zemljama su postali bolji nego što su bili prije blokade. Imali smo ozbiljno poboljšanje u našim međunarodnim odnosima. Iskoristiti ćemo ovo kao iskustvo da narod Katara odvojimo od ove situacije“, dodao je on.

U junu mjesecu Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein su prekinuli sve diplomatske i trgovinske odnose sa Katarom.

„Zemlje zaljeva ne žele okončati krizu. One tvrde da Katar podržava terorizam iako nisu uspjele da pruže bilo kakav dokaz svojih tvrdnji“, kazao je Alu Sani.

„Zemlje blokade žele da zauzmu položaj na svakom frontu koji otvore protiv nas i da nas ograde. U ovom sporu neće biti pobjednika ili gubitnika. Ne bojimo se bojkota zemalja blokade“, dodao je on.

Alu Sani je također kazao da su Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Katar željeli da oduzmu Kataru ulogu domaćina Svjetskom prvenstvu u nogometu 2022. godine.

IslamBosna.ba