IslamBosna.ba- Egipatski tužilac završio je ispitivanje Ule el-Karadavi, kćerke šejha dr. Jusufa el-Karavija, i njenog muža Husama Halefa, člana vrhovnog vijeća El-Vesat stranke i oni su prebačeni u odvojene zatvore do okončanja istrage.

Prema njihovom advokatu, Ahmed Ebu el-Ala Madi, Ula je prebačena u ženski zatvor u el-Kanateru gdje će biti u samici, dok je njen muž prebačen u zloglasni zatvor Tora.

Ula je odbila da odgovara na pitanja istražitelja bez prisustva svog advokata. Tužilaštvo joj je predočilo optužbe protiv nje, kao i da dokumenta koja su pronašli u njenoj kući otkrivaju detalje o njenoj povezanosti sa Muslimanskom braćom, te da ih ona finansira, podržava i podstiče na proteste, širenje nereda i rušenje državnih institucija.

Egipatske vlasti su ranije ove sedmice uhapsile Ulu i Hussama zbog istrage njihovog učešća u finansiranju terorističkih grupa i pružanju finansijske podrške Muslimanskoj braći i njihovim pristalicama.

Tužilaštvo je u ponedjeljak odlučilo da ih zadrži u pritvoru u trajanju od 15 dana zbog optužbi za finansiranje Muslimanske braće i pridruživanje terorističkoj grupi s ciljem ometanja ustavnih odredbi, protivljenje sudskom nalogu vlade, kršenje ličnih sloboda građana i nanošenje štete nacionalnom jedinstvu i miru.

Na spisku optužbi također se navodi i vođenje terorističke grupe koja poziva na rušenje vladinih ustanova i ciljanje javnih ustanova kako bi se omalovažila država, ometanje uspostavljenih sistema i svjesno ugrožavanje javne sigurnosti. Također je navedeno pružanje podrške Muslimanskoj braći iz drugih zemalja.

Ula el-Karadavi ima dvojno državljanstvo, Katara i Egipta, i već godinama radi za ambasadu Katara u Egiptu.
Šejh dr. Jusuf el-Karadavi ima sedmoro djece, četiri kćerke i tri sina.

IslamBosna.ba