IslamBosna.ba– Muhammed el-Baradej, bivši potpredsjednik Egipta, kazao je da je učestvovao u svrgavanju predsjednika Muhammeda Mursija vjerujući da će to dovesti do prijevremenih predsjedničkih izbora, dostojanstven izlazak za Mursija, i inkluzivni pristup koji će uključiti Muslimansku braću i islamiste.

El- Baradej, također bivši predsjednički kandidat, kazao je za njemačke novine Frankfurter Allgemeine, da je bio uvjeren u plan koji je osmislio niko drugi nego Bernadino Leon, specijalni predstavnik UN-a za Libiju, u svojoj tadašnjoj ulozi specijalnog predstavnika EU za južni Mediteran.

“Sve ovo je bačeno kroz prozor. Kada je nasilje počelo tada nije bilo mjesta za nekog poput mene”, kazao je El-Baradej, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju od 1997. do 2009. godine.

Nakon državnog udara, tvrdi on, nije ostalo prostora za njega kako bi efikasno djelovao u egipatskom društvu kojem je nedostajao jasan koncept pravde i inkluzivnosti.
On je podnio ostavku 14. avgusta 2013. godine i sada živi u Austriji.
U svom pismu ostavke, El-Baradej je napisao: “Postalo mi je teško da snosim odgovornost za odluke sa kojima se ne slažem i za posljedice kojih se bojim.
Ne mogu snositi odgovornost za jednu kap krvi pred Allahom, pred svojom savjesti ili građanima”.

Bernandino Leon, španski diplomata, naimenovan je avgusta 2013. godine kao specijalni predstavnik i šef Misije UN-a u Libiji, nasljedivši Tarika Mitrija.

IslamBosna.ba