IslamBosna.ba- Egipatski sud je u srijedu potvrdio doživotnu kaznu zatvora izrečenu 2016. godine protiv vrhovnog vođe Muslimanske braće, Muhammeda Badi’a zbog navodne umiješanosti u smrtonosne sukobe nakon što je vojska izvršila državni udar na predsjednika Muhammeda Mursija .

Kasacioni sud, na čije presude nije moguće uložiti žalbu, potvrdio je presudu protiv Badi’a i osam drugih osoba zbog sukoba u gradu Ismailija u kojem su ubijene tri osobe.

Sud je također potvrdio trogodišnju zatvorsku kaznu protiv 19 optuženih i desetogodišnju kaznu za 29 drugih.

Nakon što je u julu 2013. godine vojska predvođena Abdulfettahom es-Sisijem izvršila vojni udar na Mursija, Egipat su potresli sukobi između pristalica Mursija i snaga bezbjednosti, gdje su vlasti optužile vođe Braće da pozivaju na ‘nasilne proteste’ zahtijevajući njegovo ponovno vraćanje na vlast.

Veliki broj pristalica Muslimanske braće su ubijene, a hiljade njih su uhapšene otkako je svrgnut. Najveći broj ubistava se desio za vrijeme upada snaga sigurnosti u dva kampa demonstranata 14. augusta 2013. godine.

Badi’ se suočava sa optužbama na više od 35 suđenja, prema njegovim advokatima. Do sada su mu dosuđene tri smrtne kazne, ali su presude kasnije ukinute.

Badi’ je po struci je veterinarski patolog, a studirao je na više egipatskih univerziteta.

Nedugo nakon dobijanja diplome iz veterinarske medicine 1965.  uhapšen je zbog svojih političkih aktivnosti,zajedno sa vođom Muslimanske braće Sejjidom Kutbom te je osuđen na 15 godina zatvora. Odslužio je devet godina, a tadašnji predsjednik Egipta Enver Sadat pomilovao ga je 1974.godine.

U Braći je imao više administrativnih funkcija, a više puta je služio zatvorsku kaznu zbog svog političkog djelovanja.

Tokom 1998. godine zatvoren na 75 dana zbog učestvovanja u Islamskom davetskom društvu u Beni Suefu. Badi’ je 2010.postao vrhovni vođa Bratstva zamjenivši Muhammeda Mehdi Akifa.

Badi’ je u julu 2013. optužen za podsticanje na nasilje. Uhapšen je nekoliko dana pošto je njegov sin Ammar ubijen tokom protesta u Kairu.

IslamBosna.ba