IslamBosna.ba- Majka koja je razljutila egipatske vlasti optužujući policiju da je zlostavljala njenu kćerku uhapšena je u petak, dok je nestao advokat za ljudska prava koji je prvi javno pomenuo hapšenje majke.

Državni tužilac naredio je pritvor u trajanju od 15 dana za Munu Mahmud Muhammed, poznatiju kao Umm Zubejda, tokom kojih će se provesti istraga o njenim tvrdnjama koje  je izrekla u BBC-jevom izvještaju ‘Sjene nad Egiptom’.

Egipatski državni tužilac Nebil Sadik naredio je pritvor zbog ‘izmišljanja priče da su sigurnosne snage mučile njenu kćerku Zubejdu Ibrahim Jusuf”.

Tužiteljstvo optužuje Zubejdinu majku za ‘objavljivanje i emitovanje lažnih vijesti koje mogu naštetiti nacionalnim interesima zemlje i pridruživanja grupi koja je osnovana suprotno odredbama zakona (op.prev. Muslimanskoj braći), koja je usmjerena na pozivanje nepoštovanja ustava i zakona o ličnim slobodama građana, šteti nacionalnom jedinstvu, društvenoj koheziji.”.

Izvještaj, koji je objavljen prije sedmicu dana, govori o mučenju i prisilnim nestancima pod vladavinom pučističkog generala Abdelfettaha es-Sisija, a prikazana su svjedočenja porodica žrtava.
U izvještaju BBC-a je istaknut slučaj Zubejde (23) koja je, po tvrdnjama njene majke, prisilno nestala, silovana od strane snaga sigurnosti i za koju još uvijek nemaju informacije gdje se nalazi.

U međuvremenu, advokat Izzet Gunejm iz Egipatske koordinacije za ljudska prava i slobode (ECRF)  koji je u srijedu prvi izvijestio o hapšenju Umm Zubejde te javno kritikovao vlasti zbog ponašanja prema njenoj kćeri, nestao je u četvrtak  navečer na putu prema svojoj kući.

“Od tada niko ga nije vidio niti čuo”, kazao je Ahmed el-Attar iz  ECRF-a, koja je pokrenula online kampanju u kojoj traže informacije o njemu ali pretpostavljaju da je uhapšen. Gunejm već dugo pruža podršku žrtvama policijskog mučenja i njihovim porodicama.

“Sramota je jer sve što on radi zapravo jeste da pomaže Egipćanima da razumiju svoja zakonska prava”, kazao je el-Attar, čija grupa je vodila Zubejdin slučaj i pomogla njenoj majci da podnese tužbu nakon nestanka njene kćerke.

BBC-jev izvještaj dominira ovih dana u egipatskim vijestima, dok provladini komentatori ističu da je oklevetao Egipat te da je nadahnut propagandom Muslimanske braće.

Od 2013. godine, egipatske vlasti su osudile na stotine osoba na smrt, a uhapšeno je na desetine hiljada osoba nakon svrgavanja predsjednika Muhammeda Mursija.

Pučistički general Sisi je nadgledao i komandovao slamanjem svojih političkih protivnika. Sisi je odbacio sve kritike grupa za ljudska prava, tvrdeći da se standardi ljudskih prava Zapada ne odnose na Egipat.

IslamBosna.ba