IslamBosna.ba- Poslanica u egipatskom parlamentu je kazala da članovi parlamenta rade na izradi zakona kojim će zabraniti nošenje nikaba u državnim institucijama nakon što je navela da je nikab ‘jevrejska tradicija’.
Amna Nussejr je kazala u nedjelju da je predložena zabrana u najboljem interesu egipatskog društva i da se ona bori protiv nikaba u proteklih 40 godina.
Aharq al-Awsat je naveo također u subotu, pozivajući se na neimenovane izvore u parlamentu, da nekoliko zakonodavaca radi na izradi zakona kojim bi se uvela zabrana nošenja nikaba.
Nussejr, koja nosi hidžab i predaje na Univerzitetu el-Azhar,  je kazala u srijedu da nikab ima korijene u jevrejskom vjerskom zakonu.
“U Starom zavjetu, u poglavlju 38 ćete pronaći da jevrejske vjerske vlasti govore da ukoliko Jevrejke napuste kuću bez pokrivanja lica i glave onda one krše jevrejski vjerski zakon”, kazala je ona tokom intervjua za lokalne medije.
“Prikupila sam oko 20 tekstova jevrejskih vjerskih vlasti koje u potpunosti zabranjuju ženama pokazivanje lica i glave”, kazala je Nussejr.
Stih na koji Nussejr misli nalazi se u poglavlju Postanak 38. gdje je Juda svoju snahu Tamaru pomiješao sa prostitutkom zbog toga što je svoje lice prekrila.
Samo jedan mali dio ultraortodoksnih Jevreja zagovara pokrivanje lica kod žena.
Egipat je već donio određene zakone kojim zabranjuje nošenje nikaba.
Godine 2015., Univerzitet u Kairu je zabranio akademskom osoblju nošenje nikaba u učinionicama zbog ‘otežane komunikacije nastavnik-student”.
Univerzitet je kasnije zabranio medicinskim sestrama i doktorkama nošenje nikaba u medicinskim školama i unutar bolnica.

IslamBosna.ba