IslamBosna.ba-  Egipat je zatražio od Izraela pojašnjenje u vezi nedavnog napretka u pregovorima sa Turskom. Visoki zvaničnici iz Jerusalema su kazali za izraelske novine Haaretz da je Egipat izrazio svoju rezervisanost u vezi davanja Turskoj bilo kakve uloge u Pojasu Gazze, i pitali su da li se Izrael zalaže za ublažavanje blokade Gazze.

Ovi zvaničnici, koji su tražili da ostanu anonimni zbog delikatne diplomatske prirode pitanja, izjavili su da je pisanje izraelskih medija od prije nekoliko sedmica izazvalo nezadovoljstvo egipatske vlade, prema kojem je došlo do napretka u razgovorima o pomirenju s Turskom i da je Izrael pristao na značajne korake u olakšavanju pomorske blokade Gazze.
Viši zvaničnici egipatskog ministarstva vanjskih poslova su se susreli sa izraelskim ambasadorom Haim Korenom i pitali ga da li su izvještaji tačni i da li su Turska i Izrael zaista blizu pomirenja. Privremeni otpravnik poslova u egipatskoj ambasadi u Tel Avivu je postavio slična pitanja tokom nedavnog sastanka sa visokim zvaničnicima ministarstva vanjskih poslova u Jerusalemu. Egipat je izrazio protivljenje izraelskim ustupcima Turskoj u vezi Pojasa Gazze.

Visoki zvaničnici su napomenuli da je u protekle dvije godine došlo do ozbiljnog raskola u odnosima između egipatskog predsjednika Abdelfettaha es-Sisija i turskog predsjednika Redžepa Tajjipa Erdoana. Pozadina ove krize je podrška turske vlade i vladajuće AK stranke egipatskom svrgnutom predsjedniku Muhammedu Mursiju i pokretu Muslimanske braće u Egiptu.
Nakon državnog udara kojim je Mursi svrgnut, Erdoan je uputio oštre kritike i još uvijek ne priznaje es-Sisija kao legitimnog predsjednika Egipta. Nakon Erdoanovih izjava, turski ambasador u Egiptu je u novembru 2013. godine protjeran i od tada odnosi između ove dvije države su na jako niskom nivou.

Bliski odnosi Turske sa Hamasovim režimom u Gazzi su još jedan razlog velike napetosti između Egipta i Turske. Egipat, koji je nametnuo gotovo potpuno zatvaranje Pojasa sa Sinajskog poluostrva, je zainteresovan da održava maksimalan pritisak na Hamas i rezerviran je u vezi bilo kakvog ublažavanja ograničenja od strane Izraela, naročito ako to podrazumijeva veću uključenost Turske u Gazzi.

Prošle sedmice, Erdoan je kazao da su kao dio pregovora sa Izraelom oko sporazuma, zainteresovani da pošalju brod koji bi direktno stigao u Gazzu i omogućio redovno snabdijevanje stanovnika električnom energijom, a također i isporučio građevinske materijale. On je istakao da je Izrael rekao Turskoj da će podići blokadu ukoliko humanitarna pomoć za Gazzu prolazi kroz Tursku.
Prošle sedmice, turski Hürriyet Daily News je izvijestio da je Turska zahtijevala da joj Izrael da ‘neograničeni pristup’ u isporuci humanitarne pomoći u Pojas Gazze. U izvještaju se navodi da su visoki turski zvaničnici izjavili da ukoliko Izrael ovo dopusti, Turska će to smatrati ispunjenjem svog uvjeta podizanja blokade Gazze.

Jedan visoki izraelski zvaničnik je kazao da je kriza između Egipta i Turske jedan od otežavajućih faktora pomirenja s Turskom. Zvaničnik je napomenuo da je premijer Benjamin Netanyahu zabrinut da će svaki ustupak Turskoj u vezi Gazze narušiti strateške veze Izraela s Egiptom. On je dodao da su visoki izraelski zvaničnici pokušali da posreduju između Turske i Egipta kako bi ublažili napetost i ublažili egipatsko protivljenje turskom uključenju u Gazzi, ali do sada je to bilo bezuspješno.
Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Emmanuel Nahshon je potvrdio da je Egipat zatražio pojašnjenje Izraela u vezi napretka u pregovorima s Turskom. “U sklopu našeg dijaloga sa Egiptom bilo je riječi i o Turskoj. Egipat je želio znati dokle su stvari došle”, kazao je on.

IslamBosna.ba