IslamBosna.ba- Sud za hitne slučajeve u Kairu u subotu je proglasio Hamas terorističkom organizacijom, mjesec dana nakon što je vojno krilo organizacije, Brigade el-Kassam, proglašeno terorističkom grupom od strane istoga suda.

Presuda je došla nakon što su advokati Samir Sabri i Ešref Said, podnijeli dvije odvojene privatne tužbe protiv ovih organizacija.

Odnos između vlasti Egipata i Islamskog pokreta otpora je pogoršan nakon  državnog udara na predsjednika Muhammeda Mursija u julu 2013. godine, inače pripadnika egipatske Muslimanske braće.

Hamas je palestinski dio organizacije Muslimanska braća.

Egipatski kabinet proglasio je Muslimansku braću terorističkom organizacijom u decembru 2013. godine, a od tada su vlasti veliki broj članova ovog pokreta optužili za podršku terorizmu.

Egipat je optužio Hamas da se miješa u njegove unutrašnje poslove i da pruža podršku islamističkim pobunjenicima na Sinaju, što je ova grupa u više navrata negirala.

Kairo od državnog udara na Mursija drži granični prijelaz Refah zatvorenim što pogoršava stanje stanovnika Pojasa Gazze kojima je izraelska blokada u ozbiljnoj mjeri narušila normalan život.

IslamBosna.ba