IslamBosna.ba- Saopćenje pod nazivom ‘Islamski pravnik koji nas je namučio’ objavljeno je na naslovnoj stranici egipatskog vladinog lista, signalizirajući sukob između egipatskog predsjedništva i Velikog imama El-Azhara, Ahmda et-Tajjiba.

Istodobno, pojavili su se drugi naslovi među kojima ‘Reformator’ i ‘Islamsko pravo u skladu sa predsjedničkim stavovima”, što signalizira podršku pojedinih medija napadima pučističkog generala Abdulfettaha es-Sisija na vjerski diskurs Egipta.

Es-Sisi redovno optužuje El-Azhar, prestižni univerzitet iz Kaira i najveću vjersku instituciju u islamskom svijetu, za širenje ekstremizma i pogrešno tumačenje osnova islama. Ovaj sukob je otkriven javnosti u brojnim prilikama otkako je Es-Sisi kazao ‘kako je iscrpljujuće raditi s tobom’ tokom improviziranog govora upućenog el-Tajibu.

Još jedan javni sukob dogodio se tokom svečanosti koju je organizovalo Ministarstvo vakufa, tokom proslave Poslanikovog, s.a.v.s., rođenja prije nekoliko dana.

U govoru, el-Tajib je pozvao na potrebu očuvanja izvornog sunnet te da se ne dopuste pojedincima da udalje egipatski narod od islama. Međutim, el-Tajibove riječi nisu zadovoljile es-Sisija, koji je odgovorio: “Misliš li da je zahtjev za korištenjem Časnog Kur’ana kako jedinim izvorom Šerijata veća uvreda od nepravilnog tumačenja naše vjere i gajenjem ekstremističkih ideologija?”

Posljedice ovog sukoba su se nastavile nakon završetka ceremonije, produženjem zabrane zvaničnih saopćenja El-Azhara i eksplicitnih medijskih napada na instituciju i njezinog Velikog imama.

Pored toga, egipatskim sigurnosnim službama je naređeno da na zanemare saopćenja i događaje učenjaka El-Azhara i čak izbrišu vijesti koje objave listovi i novinske internet stranice a koje se odnose na njihove ideje.

Prema pisanju medija, egipatsko predsjedništvo je izdalo upute kojima se zabranjuje objavljivanje saopćenja Vrhovnog vijeća El-Azhara, u kojima šejhovi El-Azhara odbacuju pozive na ravnopravnost u nasljeđivanju muškaraca i žena.

Pojedine internet stranice su prisiljene da izbrišu saopćenje Vrhovnog vijeća samo nekoliko sati nakon što su ih objavili, tj. nakon što su dobili predsjedničke upute.

Glasine o razmiricama između es-Sisija i et-Tajiba stigle su i do juga Egipta, rodnom mjestu Velikog imama, što je dovelo do masovnih demonstracija u gradu Kurna, zapadno od Luksora.

Razmirice između es-Sisija i et-Tajiba nisu nedavne, već obuhvataju i druga pitanja uključujući usmeni razvod, reformu vjerskog diskursa, eskomuniciranje IDIŠ-a, jedinstvene hutbe, kurikulume i zakone El-Azhara i brak maloljetnika. Ovakvi sukobi ukazuju na es-Sisijev pokušaj da kontroliše učenjake El-Azhara te da povrgne vjerske institucije svom utjecaju.

Ali tajna sukoba počiva na et-Tajibovom televizijskom saopćenju da je nedužan za krvoproliće i počinjene masakre nad pristalicama Muhammeda Mursija, prvog demokatski izabranog predsjednika Egipta.  Njegovo sapćenje je objavljeno prije nego što se Veliki imam povukao sa javne scene kao izraz njegovog odbijanja nasilnih metoda koje su se koristile za razbijanje mirnih demonstracija.

Et-Tajib, koji je bio jedan od najistaknutijih pristalica vojnog udara iz 2013. godine, trenutno prima veliki broj znakova nezadovoljstva pučističkog generala njegovim nastupom. Ono što je najznačajnije, postoje eksplicitne naznake da et-Tajib riskira marginalizaciju ili možda otkaz.

Prema Al-Azharovom zakonu koji je usvojen u januaru 2012. – kojim je određen izborni proces Velikog imama i čime se završava njegovo služenje u dobi od 80 godina – Veliki imam El-Azhara stječe imunitet na svojem položaju, što onemogućuje njegovo otpuštanje. Zakon je također postavio granicu devetogodišnje službe, prije nego što se imam može penzionisati u dobi od 80 godina.

IslamBosna.ba