IslamBosna.ba- Prvog egipatskog predsjednika izabranog na općim slobodnim izborima s više kandidata, Muhammed Mursija, koji je svrgnut i uhapšen nakon vojnog udara 2013. godine, u utorak je posjetio tim njegovih advokata, što je treća posjeta otkako je uhapšen, kazao je njegov advokat.

“Sigurnosne agencije su nam dozvolile da posjetimo Mursija na 75 minuta u njegovom zatvoru”, kazao je advokat AbdulMunim AbdulMaksud.

On nije dao detalje o prirodi razgovora sa Mursijem, a egipatske vlasti nisu objavile zvanično saopćenje o posjeti.

Posjeta u utorak je treća posjeta njegovog advokatskog tima otkako je 2013. godine svrgnut s vlasti.

Posjeta je došla samo jedan dan nakon što je sud u Kairu naredio medicinski pregled tokom suđenja o bjekstvu iz zatvora.

Mursi trenutno služi dvadesetogodišnju zatvorsku kaznu zbog ‘ubijanja demonstranata’.

Otkako je svrgnut s vlasti egipatske vlasti nisu dozvoljavale bilo kakve posjete Mursiju. Mursijevoj supruzi i kćerki vlasti su dozvolile da vide bivšeg predsjednika na 30 minuta 4. juna, s tim da njegovo preostalo četvero djece i rodbina nisu dobili dozvolu. Jedina ranija posjeta njegove porodice bila je u novembru 2013. godine, prema navodima HRW-a.

Vlasti su 4. juna dozvolile Mursijevom advokatu AbdulMunimu AbdulMaksudu da se sastane s njim na deset minuta, što je prva posjeta advokata Mursiju od januara 2015. godine.

Osoba bliska Mursiju navodi da je svrgnuti predsjednik obavijestio advokata da se želi sastati sa cijelim timom advokata koji ga zastupaju kako bi razgovarali o “ozbiljnim pitanjima vezanim za njegov život”.

Advokatski tim je 8. juna podnio žalbu Uredu glavnog tužitelja u kojoj se navodi da bi život bivšeg egipatskog predsjednika mogao biti u opasnosti, te se traži prebacivanje Mursija u posebnu zdravstvenu ustanovu radi ispitivanja njegovog stanja.

IslamBosna.ba