IslamBosna.ba- Jednogodišnja curica i njena majka, koje su nestale u Egiptu prije više od sedmicu dana,  suočavaju se s vojnim sudom zbog optužbe pridruživanja terorističkoj grupi, navodi list Arabi21.

Abdullah Mudar, njegova supruga Fatima, njihova kćerka Alija i njen dajdža Umar ed-Din su posljednji put viđeni kada su 24. marta krenuli iz Gize u Asjut u posjetu porodici.

Porodica se posljednji put čula s njima oko 18 sati, 24. marta, kada je Abdullah nazvao svoju sestru da joj kaže da će se ukrcati na voz za Asjut kako bi posjetili Fatiminu majku. Umar, koji je bio u posjeti sestri u Kairu, je također putovao u Asjut, gdje inače živi. Oko 23 sata, nakon što porodica nije stigla u Asjut i kako nisu imali nikakvih vijesti o njima, Abdullahova sestra je pokušala da ih ponovo nazove, ali svi njihovi telefoni su bili isključeni.

Dana 25. marta, Abdullahova sestra, Merjem, je primila poziv od bratovih komšija koji su je obavijestili da je nekoliko policajaca iz Agencije za nacionalnu sigurnost pretreslo njihov stan.

Prema Abdullahovoj sestri Merjem, Fatima i Alija su se pojavile pred Vrhovnim tužilaštovom u Egiptu.

Prema Arabi21 još uvijek je nepoznato gdje se nalaze Abdullah i Umar ed-Din.

“Naša snaha Fatima Musa i njena kćerkica su izvedene pred Vrhovno tužiteljstvo”, kazala je Merjem.

“Optužene su za pridruživanje terorističkoj grupi i širenje lažnih vijesti. Tužilaštvo im je odredilo pritvor u el-Kanater zatvoru”.

“Alija je još uvijek s majkom, a advokati su saznali da je prethodne sedmice imala groznicu”.

Oni su nestali nekoliko dana prije nego što su u ponedjeljak počeli predsjednički izbori.

Navodi o prisilnim nestajanjima tokom vladavine pučističkog generala Abdulfettaha es-Sisija nisu neuobičajeni, a Amnesty Internationaln je izvijestio o ‘neviđenim’ nestancima od početka 2015. godine.

Na stotine studenata, političkih aktivista i demonstranata, uključujući i djecu od 14 godina, nestalo je bez traga. Prosječno od tri do četiri osobe nestanu dnevno, prema lokalnim nevladinim organizacijama.

Prema Zaustavite prisilna nestajanja, kampanji koju je pokrenula Egipatska komisija za prava i slobode, od 2015-2016 prijavljeno je oko 1.400 prisilnih nestanaka u Egiptu.

U julu 2017. godine zabilježeno je 61 izvansudsko ubistvo, a najmanje 24 osobe koje su prisilno nestale su pronađene mrtve.

Alija je među najmlađim osobama čiji prisilni nestanak je prijavljen u Egiptu, a grupe za ljudska prava navode da su na hiljade kritičara vlade sigurnosne snage otele.

IslamBosna.ba