IslamBosna.ba- Egipatske vlasti su dozvolile bivšem predsjedniku da može mjesečno obavljati ljekarske preglede nakon višegodišnjeg  zanemarivanja njegovog zdravstvenog stanja u zatvoru što mu je ugrozilo život.

Egipatski sud je u ponedjeljak pristao da odobri mjesečne preglede Muhammedu Mursiju u zatvoru, te da se svrgnuti predsjednik može sastati sa svojim timom odbrane nakon nekoliko mjeseci izolacije.

Ovo je prvi put da je Mursiju dozvoljen pristup ljekarskoj njezi otkako je uhapšen 2013. godine nakon vojnog udara kojim je sadašnji predsjednik Egipta došao na vlast.

Mursijev advokat i porodica su se dugo vremena žalili da 66- godišnjak ne dobija odgovarajuće liječenje u zatvoru i da je nezakonito spriječen da prima posjete.

U junu se Mursi dvaput onesvijestio i pao u dijabetičku komu kao rezultat zanemarivanja, saopćila je njegova porodica.

Human Rights Watch je osudio egipatske vlasti zbog zlostavljanja Mursija.

“Izgleda da su egipatske vlasti ozbiljno prekršile prava bivšeg predsjednika Mursija i miješaju se u njegovo odgovarajuće medicinsko liječenje”, kazao je Joe Stork, zamjenik direktora Human Rights Watcha za Bliski istok i Sjevernu Afriku.

Mursi se suočava sa nizom optužbi u najmanje četiri odvojena slučaja i dobio je smrtne kazne na nižim sudovima na koje je uložio žalbe.-

U septembru sud je potvrdio doživotnu zatvorsku kaznu Mursiju zbog optužbi za nanošenje štete nacionalnoj sigurnosti navodnim odavanjem tajnih državnih dokumenata Kataru.

U ponedjeljak je El-Džezira objavila procurili audio zapis sa suđenja Mursiju za bijeg iz zatvora tokom pobune iz 2011. godine, što je dovelo do rušenja Husni Mubaraka.

U audio zapisu, Mursi se žali da mu je mjesecima uskraćen pristup timu odbrane i da ne može ispravno čuti niti vidjeti sudske aktivnosti zbog staklene komore u kojoj mora sjediti tokom suđenja.

“Prisutan sam, ali sam odsutan zbog ovog staklenog kaveza”, kazao je on.

IslamBosna.ba