IslamBosna.ba – Izvori iz Svjetske unije islamske uleme su otkrili ono što su opisali kao “pokušaj struja bliskih Saudijskoj Arabiji i Emiratima” da unište Uniju prilikom izbora prije nekoliko dana. U tom izvještaju navodi se da su “primijećene sumnjive aktivnosti neposredno prije izbora za Vijeće povjerenika, a u tome su učestvovale Saudijska Arabija i Emirati.”

Iz Unije se pojašnjeno da su osobe “bliske šejhu Abdullahu b. Bije, koji boravi u UAE pokušale da prodru u tijela Unije i Skupštine.” Ova skupina je pokušala formirati lobi kako bi došla do položaja u Uniji.

Abdullah b. Bije je bio zamjenik imama Jusufa el-Karadavija, ali je podnio ostavku zbog neslaganja sa Unijom u pogledu revolucija u arapskom svijetu. Pod patronatom Emirata osnovao je tzv.  Vijeće muslimanskih mudraca, a u tom vijeću su šejhu-l-Azhar Ahmed Tajjib, egipatski muftija Ševki Allam, egipatski bivši muftija Ali Džum’a i bivši bh. reis Mustafa Cerić. Cilj ovog udruženja je marginalizovati imama Karadavija i Uniju.

U izborni proces se uključila i egipatska ambasada u Turskoj, pokušavajući da utječe na izbore. Ambasada je poslala zvaničnike pokušavajući da lobiraju kod pojedinih članova Vijeća.

U četvrtak su, podsjećamo, članovi Unije izabrali novog predsjednika, marokanskog alima Ahmeda er-Rejsunija.

IslamBosna.ba