"Deset dana da se spasi Zemlja", naslov je članka u Sunday Telegraphu o tužbi podignutoj protiv dosad najvećega i naskupljeg naučnog eksperimenta, za koji kritičari kažu da bi mogao izazvati smak svijeta.

Kritičari naučnog projekta u Evropskom centru za nuklearna istraživanja (CERN) u Ženevi, u kojem za deset dana treba da počne izvođenje eksperimenta čiji je cilj da vještački stvori uvjete koji su postojali na djelić sekunde prije Big Banga ili Velikog praska (po zvaničnoj teoriji o nastanku svemira) i tako otkrije tajnu nastanka univerzuma.
Foto: AFP
Protivnici ovog eksperimenta, među kojima je i jedan ugledni njemački univerzitetski profesor, strahuju da bi stroj, koji će pri ogromnoj brzini razbiti subatomske čestice sudarajući ih jedne o druge, mogao stvoriti mini crnu rupu koja bi u naredne četiri godine mogla usisati cijelu planetu.

Naučnici uključeni u projekt tvrde da su poduzete sigurnosne mjere, a da tokom eksperimenta Zemlja neće biti izložena većoj opasnosti nego što je i inače izložena kad kosmički zraci udare u njezinu površinu.

Tužba u "minut do 12" upućena je Evropskom sudu za ljudska prava, pod optužbom da eksperiment krši osnovno pravo na život, piše Sunday Telegraph.

(FENA)

Leave a Reply

*

captcha *