Dosad je od ilegalno proizvedenog alkohola umrlo 170 osoba, gotovo isključivo muškaraca, siromašnih seljaka i vozača trokolica koji su mahom sami izdržavali svoje porodice.

“Trenutno izgleda kao da svi putevi vode na groblje”, kazao je za AFP Abdul Manan Gajen koji je izgubio dva sina, dok mu se treći u bolnici bori za život, zajedno sa više od 100 seljana u kritičnom stanju.

Žrtve toksične rakije umrle su u strašnim bolovima, uz povraćanje i dijareju, ostavljajući za sobom žene i djecu čija je budućnost sumorna.

“Potpuno smo uništeni”, kazala je jedna žena čiji je suprug umro nakon ispijanja rakije u kući rođaka koji je proslavljao rođenje sina.

Njena 30-godišnja komšinica ostala je sama sa četvoro djece koje ne zna kako će prehraniti, dok je 23-godišnja Anvara ostala udovica samo nekoliko dana od udaje.

U bolnicama, ljekari kažu da je rakija tako toksična da ne postoji nikakav lijek.

“Kada dođu do nas, već su napola mrtvi. Ne reaguju ni na kakav lijek”, kaže obeshrabreno jedan ljekar.

Indijske vlasti su saopštile da je talas smrtonosnih trovanja izazvan visokim nivoom metanola, veoma toksičnog sredstva koje se koristi i kao antifriz i pogonsko gorivo, a koje se često dodaje ilegalno proizvedenom alkoholu.

 

Tanjug, BL!N-DEPO/đk

(depoba)

Leave a Reply

*

captcha *