IslamBosna.ba- “Ne mogu disati”, bile su posljednje riječi koje je rekao Džemal Hašugdži, kolumnista Washington Posta kojeg su ubili saudijski operativci u saudijskom konzulatu u Istanbulu, piše CNN koji se poziva na izvor blizak istrazi.

Izvor koji je pročitao prevedeni transkript audio snimka posljednjih trenutaka ubijenog novinara, kaže kako je jasno da je ubistvo koje se dogodilo 2. oktobra bilo planirano.

Neimenovani izvor je naveo da se Hašugdži borio da savlada grupu unutar konzulata koja je bila odlučna da ga ubije.

“Ne mogu disati”, rekao je. “Ne mogu disati”, ponovio je. “Ne mogu disati”, još je jednom rekao. I to je bilo posljednje što je rekao.

Na snimku se, osim njegovih posljednjih riječi, čuju i zvukovi pile kojom je raskomadano njegovo tijelo, kao i upute ubicama da puste muziku kako ne bi čuli grozne zvukove komadanja tijela. Zabilježen je i niz telefonskih poziva iz prostorije, pretpostavlja se da su bili upućeni visokim dužnosnicima u Rijadu koji su obavještavani o ‘napretku’.

Iako su i prije bili objavljivani dijelovi koji su snimljeni tokom ubistva, ovo je prvi konkretan dokaz koji obara saudijsku odbranu koja se temelji na tvrdnji da se radilo o situaciji koja je izmakla kontroli.

Hašugdži je 2. oktobra ušao u saudijski konzulat u Istanbulu  kako bi dobio neophodnu dokumentaciju za vjenčanje sa Hatidže Čengiz. Tada i počinje transkript koji prenosi CNN.

Odmah nakon ulaska u konzulat, Hašugdži je shvatio da nešto nije uredu. Prepoznao je jednog od muškaraca i pitao ga što radi tamo. Kako tvrdi izvor CNN-a, radi se o Mahiru Abdulazizu Mutribu, bivšem saudijskom diplomatu i obavještajcu koji radi za Bin Salmana. Hašugdži ga je poznavao još iz vremena kad je živio u Londonu i kad su zajedno radili u saudijskoj ambasadi.

“Vraćaš se”, kazao mu je muškarac.

“Ne možete to učiniti. Ljudi čekaju vani”, odgovorio je Hašugdži jer ga je ispred konzulata čekala Čengiz sa instrukcijama da nazove njegovog bliskog prijatelja ukoliko ne izađe iz zgrade.

Ubrzo je uslijedilo komešanje, što indicira da su ubrzo napali novinara.

Jedna od prvih verzija Saudijske Arabije, kad su napokon priznali da je novinar ubijen, bila je da se to dogodilo slučajno. No transkript kaže da se kroz buku više puta moglo čuti Hašugdžija kako govori da nema zraka.

“Ne mogu disati.” Upravo su mu to i bile posljednje riječi.

Jedan od glasova koji se prepoznaje na snimci identifikovan je kao glas doktora Salaha Muhammeda et-Tubejdžija, šefa forenzičke medicine ministarstva unutarnjih poslova Saudijske Arabije. Et-Tubejdži je pored Hašugdžija i Mutriba jedina osoba kojoj je identifikovan glas.

Kako se transkript nastavlja, otkriva se da Hašugdži još nije mrtav.

Na snimci se potom, tvrdi izvor, čuju buka i krici, ali bez dijaloga. Onda se čuje i motorna pila, kao i Tubejdži koji nešto naređuje drugim ubicama. “Stavi slušalice ili slušaj muziku poput mene”, čuje se. Transkript još bilježi i to da je Mutrib obavio tri telefonska poziva.

“Reci svojima da je posao obavljen. Gotovo je”,  navodno je prema transkriptu kazao Mutrib. “Svojima” najvjerojatnije označava šefove, CNN navodi da se pretpostavlja da je Mutrib razgovarao sa Saud el-Kahtanijem, najbližim saradnikom Bin Selmana.

Izvor blizak istrazi za CNN tvrdi da su i Mutrib i Tubejdži naveli kako nisu obavili nikakve pozive.

Transkript je, kaže izvor za CNN, relativno kratak, bez nekih dijaloga i pojašnjenja zašto su namjeravali da vrate Hašugdžija u Saudijsku Arabiju.

IslamBosna.ba