IslamBosna.ba- Izraelski mediji prenose da su članovi jevrejske vjerske grupe Habad krajem prošle sedmice prisustvovali slavlju jevrejskog vjerskog praznika Hanuke u Bahreinu, a na lični poziv bahreinskog kralja. Tu informaciju je jutros, u ponedjeljak prenio izraelski portal Times of Israel.

Izraelski mediji su pridali veliku pažnju ovom događaju, prenoseći u svojim informativnim emisijama snimke sa ove proslave, gdje se vidi kako grupa ljudi iz Bahreina igra pored grupe izraelskih rabina.

Ono što je zanimljivo, ova grupa izraelskih svećenika predstavlja jednu od najekstremnijih grupacija u okupiranoj Palestini. Mnogi od pripadnika ove grupe su i pripadnici ekstremne jevrejske terorističke organizacije Lahifa, koji su odgovorni za broje terorističke napade na Palestince, pogotovo u Kudsu.

Rabin Isak Šabira, koji pripada ovom pokretu, 2009. godine izdao je pravno rješenje po kojem je dozvolio Jevrejima da mogu ubijati palestinsku dojenčad. Ovaj pokret i njegovi članovi aktovno se zalažu za rušenje Mesdžidu el-Akse, na čijem temeljima žele izgraditi Solomonov hram. Izraelski mediji, posebno, ističu da je bahreinski kralj imenovao Hudu Nuno, Jevrejku, za zastupnika Bahreina u UN-u.

IslamBosna.ba