IslamBosna.ba- U toku je istraga o nestanku saudijskog novinara Džemala Hašugdžija i Turska želi da radi zajedno s Saudijskom Arabijom, izjavio je u četvrtak ministar vanjskih poslova Turske, Mevlut Čavušoglu.

Džemal Hašugdži je nestao 2. oktobra nakon što je posjetio saudijski konzulat u Instabulu a pojavile su se spekulacije da su ga ubile saudijske vlasti.

Saudijske vlasti još uvijek trebaju dati jasno objašnjenje o sudbini Hašugdžija nekoliko zemalja, naročito Turskoj, SAD-u i Velikoj Britaniji.

“Turska želi da sarađuje s Rijadom na slučaju nestalog novinara, ali Saudijci moraju sarađivati s nama”, kazao je Čavušoglu.

“Turska će predočiti svijetu jasnu sliku  nakon istrage o nestanku saudijskog novinara”, kazao je on.

Prema njegovoj zaručnici, Hatidže Čengiz, Hašugdži je prvi put došao u saudijski konzulat 28. septembra. Nakon što su mu rekli da će njegova dokumenta biti spremna za sedmicu dana, Hašugdži je otišao u London da bi se vratio u oktobru u Istanbul.

Hašugdži je onda nazvao konzulat i rečeno mu je da su ‘dokumenta spremna’ i da treba doći u konzulat. Dana 2. oktobra zajedno sa Hatidže otišao je do zgrade konzulata i više nije viđen nakon što je ušao u zgradu.

Istog dana, 15 Saudijaca, uključujući nekoliko zvaničnika, stiglo je u Istanbula i posjetilo konzulat dok je Hašugdži bio unutra, izjavili su policijski izvori.

IslamBosna.ba