IslamBosna.ba – Turski šef diplomatije Mevlut Čavušoglu pozvao je Iran da izvrši pritisak na borce šijskih milicija, koje se pod patronatom Irana, bore u Siriji kako bi poštivale dogovor o primirju, upozorivši da kršenje primirja u opasnost dovodi nastavak razgovora o miru u ovoj zemlji.

On je, u televizijskoj izjavi, kazao da Turska pregovara sa Rusijom o uvođenju sankcija onim stranama koje krše dogovor o prekidu vatre, koji je postignut u koordinaciji Moskve i Ankare. Čavušoglu je, također, upozorio da bi pregovori koje je Moskva pokrenula u Astani mogli propasti, ukoliko se nastavi sa konstantnim kršenjem primirja od strane šiijskih milicija i Asadovog režima. On je dodao: “Mi smo obavijestili Moskvu da u pregovorima ne može učestvovati YPD (kurdska teroristička organizacija, ogranak PKK u Siriji) i vjerujemo da su Rusi razumjeli to.”

Čavušoglu je kazao da Turska zna da se borci kurdskih organizacija nalaze u Mebidžu i u jučerašnjem razgovoru turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana sa američkim kolegom, Barakom Obamom, Obama se saglasio da te snage trebaju biti povučene istočno od rijeke Eufrat.

Uz posredovanje Turske i Rusije postignut je dogovor o primirju na terotoriji cijele Sirije, ali šiijske milicije i režimske snage u velikom broju mjesta ne poštuju primirje, što dovodi do narušavanja, i onako, krhke sigurnosne situacije u Siriji.