IslamBosna.ba- Saudijska Arabija dala je pomoćnicima Bijele kuće nakit vrijedan stotinama hiljada dolara u velikim kovčezima, kazao je Ben Rhodes, bivši pisac govora i zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost u Obaminoj administraciji.

U svojim memoarima Svijet kakav jeste, objavljenim u utorak, Rhodes se prisjeća putovanja u Saudijsku Arabiju u junu 2009. godine ubrzo nakon što je Barack Obama postao predsjednik.

On kaže da su pri dolasku on i drugi zvaničnici SAD-a odvedeni u stanove u pustinji koji su u vlasništvu vladajuće monarhije.

“Kada sam otvorio vrata svog stana, pronašao sam veliki kofer”, prisjeća se Rhodes. “Unutra je bio nakit”.

Put u Saudijsku Arabiju bio je početak Obaminog prvog obilaska Bliskog istoka kao predsjednika i prethodio je njegovom poznatom govoru u Kairu gdje je uputio poruku muslimanskom svijetu.

Rhodes kaže da je na početku mislio da je upakovano blago mito, kako bi se na njega utjecalo jer je pisao Obamine govore.

Međutim, uskoro je saznao da nije jedini član delegacije koji je ‘počašćen’.

“Svi smo dobili kovčege pune nakita”, kazao je bivši pomoćnik za Guardian.

“Svi smo ih dali uredu državnog protokola koji se bavi poklonima. Imate mogućnost otkupiti poklone, ali s obzirom na cijenu, ne sjećam se kolika je bila, ali,vjerujem, bilo je to na desetine hiljada, koliko znam niko ih nije zadržao”.

Uvaženi gosti

Registar State Departmenta napominje da su Saudijci dali Rhodesu ‘jedan par srebrenih manšeta, jedan muški sat, jedan ženski sat, jedno srebreno nalivpero, set dijamantnog nakita uključujući naušnice, prsten i narukvicu sve upakovano u zeleni kožni kovčeg”.

Registar opravdava primanje ovakvih poklona navodeći ‘neprihvatanje bi izazvalo neugodnost darovatelju i američkoj vladi”.

Dok je State Department procjenio da je Rhodesov poklon iznosio 5.405 dolara, sadržaj zelenih kožnih kovčega koji su dobili drugi zvaničnici bio je mnogo vrijedniji.

Pokloni pomoćniku Marvinu Nichlsonu su procjenjeni na 18.580 dolara, dok je Peter Rundlet, zamjenik pomoćnika predsjednika i zamjenik sekretara osoblja, dobio 12.560 dolara u nakitu.

Jedanaest drugih zvaničnika Bijele kuće je dobilo poklone od saudijske vlade.

Predsjednik i njegova žena Michelle također nisu izostali iz darivanja.

Tadašnji saudijski kralj Abdullah je dao Baracku, Michelle i njihovim kćerkama gotovo 190 hiljada dolara u poklonima.

Dijamantski i rubinski nakit koji je poklonjen Michelle Obama procijenjen je na 132 hiljade dolara.

IslamBosna.ba