IslamBosna.ba– Bivši zamjenik premijera Katara kazao je da je blokada predvođena Saudijskom Arabijom ojačala ovaj zaljevski emirat.

Abdullah bin Hamed el-Atijje je u intervjuu za El-Arabi el-Džedid kazao: “Katar je postigao pravo čudo prevazilaženjem krize i za nekoliko sedmica je uspio da se prilagodi. Mislili su da će blokada dovesti do kolapsa ekonomije Katara”, kazao je El-Atijje.

“Ali dogodilo se upravo suprotno, zahvalni smo na krizi jer smo puno naučili. Katar više nikada neće biti isti čak i kada se ovo riješi. Moramo se osloniti na sebe”, kazao je on.

“Naša braća su nam zabila nož u leđa tokom noći u mubarek  mjesecu ramazanu, kako im možemo ikada više vjerovati”, dodao je on.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat su u julu započeli blokadu Katara, optužujući ga da podržava ‘terorizam’ i za bliske veze sa Iranom, optužbe koje Doha negira.

Ovaj blok je prekinuo zračne, pomorske i kopnene veze sa Katarom i nametnuo ekonomske sankcije.

Međutim, uprkos ovome Katar je najavio nekoliko vojnih dogovora vrijednih milijardne dolara za SAD-om, Italijom i Velikom Britanijom.

El-Atijje je optužio susjede Ujedinjene Arapkse Emirate za ‘političko licemjerje’.

“Kako može Abu Dabi optužiti Katar za ‘terorizam’ dok kupuje velike količine gasa i Kataru mjesečno plaća stotine miliona dolara?”, upitao je bivši visoki zvaničnik Katara.

“To pokazuje njihov politički oportunizam i licemjerje. Abu Dabi zna da se 30 posto proizvodnje njihove električne energije oslanja na gas iz Katara”, kazao je on.

“Da se na Marsu dogodi zemljotres, mediji ovog kvarteta bi za to krivili Katar”, dodao je El-Atijje.

Ove sedmice, Qatar Airways je kupio udio u Cathay Pacific, čime je aviokompanija sa sjedištem u Dohi zakoračila na profitabilno azijsko avio-tržište.

Državna aviokompanija Katara je kazala da je kupila 9,6 posto dionica kompanije Cathay, što je čini trećim najvećim akcionarom aviokompanije iz Hong Konga.

Bloomerg navodi da je ugovor vrijedan 662 miliona dolara.

IslamBosna.ba