IslamBosna.ba- Objava na Twitteru Sauda el-Kahtanija, medijskog savjetnika Kraljevskog suda Saudijske Arabije, koji je ujedno i blizak prijestolonasljedniku Muhammedu bin Selmanu, u kojem prijeti da će ubiti saudijsku opoziciju čak ako se bude krila ispod pokrvača Kabe naišla je na osudu društvenih medija.

Kahtani je objavio kur’anski ajet: Nisu jednaki među vama oni koji su davali priloge prije pobjede i lično se borili – oni su na višem stupnju od onih koji su poslije davali priloge i lično se borili (el-Hadid, 10.) A zatim nastavlja: „Tokom osvajanja Mekke, Poslanik je naredio da se ubije određena grupa ljudi čak ako se i bude skrivala pod pokrivačem Kabe #crnalista“.

On je također pozivao da se ‘prate’ određene osobe i objavio je također da ko god ‘kuje urotu’ protiv Saudijske Arabije, Ujedinjenjih Arapskih Emirata i Bahreina neće moći izbjeći ‘sud’.

Mnogi Saudijci su nakon njegovog poziva počeli dodavati imena disidenata i aktivista koji su izrazili svoju solidarnost sa Katarom ili su kritikovali saudijsku zvaničnu politiku. Kahtani je kazao da njegove riječi predstavljaju službenu saudijsku politiku. Odgovarajući na pitanje na Twitteru on je kazao: “Mislite li da ja ovo izmišljam ili su ovo naredbe mog vladara? Kome sam vjeran i poslušan sluga?”

Nestali saudijski novinar Džemal Hašugdži se nalazi na navedenoj crnoj listi, a tu su također i brojni drugi novinari, učenjaci i šejhovi koji se nisu slijepo pokorili odlukama Muhammeda bin Selmana i koji su završili u zatvorima saudijske Kraljevine.

Turski mediji, navodeći sigurnosne izvore, prenijeli su nove detalje o misterioznom slučaju saudijskog novinara Hašugdžija koji je nestao nakon što je prošli utorak ušao u saudijski konzulat u Istanbulu.

Turski list Sabah objavio je spisak od 15 Saudijaca koji su stigli u Istanbul istog dana, sa dva različita leta, kada je nestao Hašugdži a onda otišli u dva različita pravca- Međutim, saudijski tim se nije vratio u Saudiju.

Sabah je naveo da je saudijski tim stigao u konzulat 2. oktobra i otišao je iste večeri iako su imali rezervisan hotelski smještaj na četiri dana.

List također navodi da je saudijski sigurnosni tim rezervisao hotele sa pet zvjezdica u blizini saudijskog konzulata, ostavio stvari te se uputio prema konzulatu. Navečer su se vratili u hotel, uzeli svoj prtljag te otkazali rezervacije.

Dvaipo sata nakon što je Hašugdži ušao u saudijski konzulat, šest crnih vozila sa diplomatskim tablicama je izašlo iz konzulata u dva različita pravca. Sabah također navodi da turska policija najviše sumnja i istražuje dva vozila koja su napustila konzulat dva sata nakon Hašugdžijevog izlaska.

IslamBosna.ba