Na otvorenim potjernicama Interpola, objavljenim na web stranici ove organizacije, nalazi se 80 državljana Bosne i Hercegovine. U šarolikom društvu nalaze se ratni zločinci, silovatelji, pljačkaši…

Interpol, međutim, nije pretjerano ažuran, pa su i dalje aktivne potjernice za ljudima koji su već uhapšeni i nalaze se na izdržavanju kazne. Takav je slučaj, naprimjer, sa Branimirom Glavašem, koji ima državljanstvo BiH i Hrvatske. Potjernica za njim još uvijek je na zvaničnoj web stranici, iako je on u zeničkom zatvoru.

I lice ratnog trebinjskog načelnika Božidara Vučurevića ‘krasi’ aktivnu potjernicu Interpola. Vučurević je u međuvremenu bio uhapšen u Srbiji iz koje se komotno vratio u Trebinje, a trenutno niko ne pokazuje pretjerani interes za njega.

Na potjernicama su i pripadnici ozloglašenog 10. diverzantskog odreda Vojske RS, koji su učestvovali u genocidu u Srebrenici. Za Zorana Obrenovića se vjeruje da se krije u Srbiji. Aktivna je potjernica i za 43-godišnjim Aleksandrom Cvetkovićem iz Tuzle, također pripadnikom 10. diverzantskog odreda, koji je uhapšen u Izraelu.

Tu je i bjegunac iz zatvora u Foči, osuđeni ratni zločinac Radovan Stanković. Njega je Sud BiH osudio na 20 godina zatvora za zločine na području Foče. Stanković je usred dana, 25. maja 2007. godine, pobjegao stražarima Kaznenopopravnog zavoda Foča.

Državljanin BiH, prema Interpolovoj potjernici, je i Blagoje Adžić, bivši komandant Generalštaba JNA, kojeg zbog genocida i ratnog zločina traži Hrvatska.

Osim ratnih zločinaca, na potjernicama su i lopovi raznog kalibra. Među njima i Bojana Mitić, članica poznate bande ‘Pink Panter’, za kojom su potjernicu raspisali Ujedinjeni Arapski Emirati, nakon pljačke zlatare u Dubaiju. Bojana Mitić rođena je u Nišu, u Srbiji, a kako je stekla državljanstvo BiH, nepoznato je, tako da se ne isključuje mogućnost da je posjedovala lažni bh. pasoš.

Još jedna žena koja ima državljanstvo BiH nalazi se na potjernici. Riječ je o Bjeloruskinji Katsiaryni Yeliseyenkavoj. Za ovom 32-godišnjom tragaju u Bjelorusiji zbog krađe. Otkud joj pasoš BiH, također je nepoznanica.

Zanimljivo je da na potjernicama Interpola ima manje državljana Srbije, nego BiH. Na web stranici se nalaze potjernice za 66 osoba koje imaju pasoš Srbije. S druge strane, hrvatsko državljanstvo ima 160 lica s potjernica.

 

(bportalba)

Leave a Reply

*

captcha *