IslamBosna.ba- Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moon je kazao u srijedu da oni koji koriste ‘sve razornije oružje’ u Siriji čine ratne zločine i da je situacija u sirijskom gradu Halebu gora nego u klaonici.

“Budimo jasni. Oni koji koriste sve destruktivnije oružje tačno znaju šta rade. Znaju da čine ratne zločine”, rekao je Ban u Savjetu bezbjednosti.

“Zamislite uništavanje. Ljude sa istrgnutim nogama i rukama. Djecu u strašnim mukama kojima niko ne pritiče u pomoć. Zamislite klaonicu. Ovo je gore”, zaključio je generalni sekretar UN-a.

Prema UNICEF-u u posljednjih šest dana u Halebu je 96 djece ubijeno dok je 223 ranjeno. Agencija također navodi da se veći dio njih ne liječi zbog nedostatka zaliha i ljekara.
Ruski ili sirijski borbeni avioni su u srijedu gađali bolnicu, kazali su zdravstveni radnici, a kopnene snage su pojačale napad na opkoljeni grad, u borbi koja predstavlja potencijalnu prekretnicu u sirijskom građanskom ratu.

Sirijska vlada izvela je granatiranje i bombardovanje u blizini centra gdje se stanovništvu dijelio hljeb i dvije bolnice u istočnom dijelu Haleba koji je pod kontrolom opozicionara, pri čemu je poginulo sedam osoba, naveli su danas aktivisti i ljekari.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava (SOHR) navodi da je šest osoba ubijeno u redu  za hljeb, dok su dvije bolnice van službe nakon što su jutros bombardovane.

Više desetina osoba je ubijeno u napadu a 90 je ostalo zarobljeno u podrumu jedne od bolnica
Stanovnici sumnjaju da se iza napada na bolnice krije priprema za kopnenu operaciju sirijske vojske kako bi preuzela kontrolu nad dijelom grada pod opozicionom kontrolom.

U međuvremenu, američki državni sekretar John Kerry je danas zaprijetio da će prekinuti sve kontakte s Rusijom u vezi sa Sirijom, ukoliko se ne obustavi rusko i sirijsko bombardovanje Haleba.

Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a je objavilo da je Kerry taj ultimatum prenio u telefonskom razgovoru sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovom.

Glasnogovornik John Kirby je rekao da je američki državni sekretar izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog napada ruske i sirijske vlade na bolnice, vodovod i druge civilne infrastrukturne objekte u Halebu.

Američki državni sekretar je rekao Lavrovu da SAD smatraju Rusiju odgovornom za korištenje zapaljivih i bombi za razbijanje bunkera u urbanim oblastima.

Kerry je kazao Lavrovu da su SAD spremne da “suspenduju sva američko-ruska bilateralna angažovanja o Siriji”, uključujući i predloženo partnerstvo u borbi protiv terorizma “ako Rusija odmah ne preduzme korake za obustavljanje napada na Haleb” i uspostavi prekid vatre.

IslamBosna.ba