IslamBosna.ba– Arapska liga je odobrila formiranje jedinstvene arapske vojne sile na samitu Arapske lige u Šarm el-Šejhu u Egiptu.

U završnom govoru, predsjednik Egipta je kazao da su se arapski lideri jednoglasno složili da se formira vojna sila, te da se uskoro sastanu vojni lideri iz svake arapske zemlje kako bi istražili detalje oko formiranje zajedničkih snaga.

Egipatski predsjednik, Abdelfettah es-Sisi je dodao da će se odluka o uspostavi zajedničke vojne snage sprovesti u najkraćem mogućem roku, te da je to bio nužan korak koji će omogućiti arapskom svijetu da se suoči sa brojim postojećim izazovima.

Dan ranije es-Sisi je pozvao da se jedinstvena sila pridržava UN-a i međunarodnog prava, dodajući da neće ‘ugroziti suverenitet bilo koje arapske zemlje’ .

Ministar vanjskih poslova Egipta, Sameh Šukri kazao je na konferenciji za medije da će arapska vojna sila biti dobrovoljna, što znači da nijedna zemlja neće biti prisiljena da bude dio iste.

Odluka o formiranju jedinstvene vojne sile arapskih zemalja donesena je na sastanku arapskih svjetskih lidera u Egiptu. Među prisutnima bili su šefovi  država Jemena, Saudijske Arabije, Sudana, Palestine i drugih.

Glavni tajnik UN-a, Ban Ki-Moon je također prisustovao samitu na poziv Arapske lige. U svom govoru, glavni tajnik je pozvao na mirno rješenje situacije u Jemenu i rekao je da je vojna operacija pokrenuta na zahtjev predsjednika Jemena.

Samit je održan kako bi se razgovaralo o situaciji u Jemenu, Libiji, Siriji, Palestini i drugim regionalnim pitanjima. Ovo je prvi samit Arapske lige koji je održan u Egiptu od revolucije u januaru 2011.

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije, Saud bin Fejsal osudio je Rusiju nakon što je pročitano pismo Vladimira Putina.

Ministar vanjskih poslova je izjavio da Rusija predlaže miroljubivo rješenje dok i dalje podupire i naoružava sirijski režim.

Prisustvo emira Katara, Tamim bin Hammed et-Tanija na samitu Arapske lige smatra se pokušajem smanjenja napetosti između Katara i Dohe.

Uprkos zategnutim odnosima nakon svrgavanja predsjednika Muhammeda Mursija, emir Katara je obećao da će podržati ‘brata predsjednika Abdelfettaha es-Sisija’ u svim segmentima u kojima može.

Tokom sastanka egipatskog predsjednika i katarskog emira, šefovi ove dvije države su obećali da će raditi zajedno kako bi prevazišli razlike. Među predloženim koracima je povratak egipatskog ambasadora u Dohu i ambasadora Katara u Kairo.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova negiralo je vijesti da je Turska tražila da prisustvuje samitu Arapske lige.
“Vijesti iz egipatskih medija koje tvrde da je Turska tražila da sudjeluje na samitu Lige arapskih država koje se održava od 28-29. marta 2015. su neutemeljene”, kazao je Tanju Bilgič, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova u zvaničnom saopćenju.
Turska nije nikad tražila tako nešto, naglasio je on.
Ovo saopćenje je došlo kao odgovor na nedavne vijesti u egipatskim medijima gdje se tvrdilo da je učestvovanje Turske na samitu spriječeno.

IslamBosna.ba