IslamBosna.ba- Američki predsjednik Donald Trump je na početku svog govora kazao da je došao na vlast otvorenih očiju.

“Mi ne možemo stupiti na dužnost i imati iste neuspjele pretpostavke kao u prošlosti”, te je dodao da je priznavanje Kudsa kao glavnog grada Izraela ‘neophodno za postizanje mira’.

“Danas je Jerusalem sjedište moderne izraelske vlade. To je dom Knesseta kao i Vrhovnog suda”, kazao je on, navodeći niz zvaničnih tijela koja se tamo nalaze.

Trump je dodao da su američki zvaničnici decenijama susretali svoje izraelske kolege u Kudsu, kao što je bio slučaj i sa njim.

On je kazao da je grad važan Jevrejima, kršćanima i muslimanima, ali je napomenuo da su njegovi prethodnici odbijali da ga priznaju kao glavni grad.

“Ali danas konačno priznajemo očigledno, da je Kuds glavni grad Izraela”. On je to nazvao ‘pravom stvari’ koju treba uraditi.

On je rekao da je odluka o priznanju Kudsa kao glavnog grada Izraela davno trebalo da bude donesena. Trump je istakao da ovo predstavlja početak novog pristupa u sukobu Izraela i Palestine.

Trump je također kazao da je naredio  Ministarstvu vanjskih poslova da počne pripreme za premještanje američke ambasade u Kuds.

On je objasnio da ovaj potez ne znači odstupanje od ‘naše trajne posvećenosti’ trajnom mirovnom sporazumu.

Naglasio je i kako SAD još nije donio nikakvu odluku u vezi s granicama koje Izrael i Palestina nisu usaglasili

“Mi nismo zauzeli poziciju po bilo kojem pitanju konačnog statusa, uključujući granice ili rješavanje spornih granica. Ta pitanja su ostavljena uključenim stranama”, kazao je on.

On je kazao da je SAD posvećena postizanju sporazuma koji je ‘prihvatljiv objema stranama’. Trump je dodao da će SAD ‘podržati rješenje o dvije države, ukoliko se obje strane dogovore”.

Trump je pozvao obje strane da izbjegnu nasilje i održe status quo Mesdžidu-l-Akse, koristeći slatkorječiv govor kako bi opisao posvećenost SAD-a miru.

“Vrijeme je da mladi i umjereni glasovi širom Bliskog istoka ostvare sebi sjajnu i lijepu budućnost”, kazao je Trump.

On je zaključio tražeći od vođa u regionu ‘ da nam se pridruže u plemenitoj potrazi za trajnim mirom”.

IslamBosna.ba