IslamBosna.ba– Predsjedavajući Odbora za vanjske poslove američkog Senata kazao je u ponedjeljak da će blokirati prodaju oružja Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i drugim zemljama članicama Vijeća sa saradnju Zaljeva u očekivanju napretka rješavanja spora sa Katarom.

“Sve zemlje u regiji moraju uraditi više u borbi protiv terorizma, ali nedavni sporovi među zemljama Vijeća za saradnju Zaljeva jedino koči napore u borbi protiv IDIŠ-a i obuzdavanju Irana”, kazao je republikanski senator Bob Corker u pismu državnom sekretaru Rexu Tillersonu.

Njegova akcija bi mogla povećati pritisak na članice Vijeća za saradnju Zaljeva da riješe krizu.

“Prije nego što damo zeleno svjetlo za prodaju oružja moramo da razumijemo kako će zemlje Persijskog zaljeva rješavati trenutnu situaciju u regionu“, rekao je Corker.

Pomoćnik Corkera je izjavio da njegova akcija neće utjecati na prodaju koju je već Kongres pregledao i na nesmrtonosnu pomoć, uključujući obuku. Kongres je već odobrio prodaju municije i drugog ofanzivnog naoružanja Saudijskoj Arabiji.

Prema sporazumu iz 2015, saudijska avijacija treba da dobije 8 hiljada laserski navođenih bombi, zatim 10 hiljada bombi za opće namjene, kao i 5 hiljada komada opreme (tail kits) za konvertovanje “glupih” bombi u lasersko, GPS-navođeno oružje.

Među kompanijama koje učestvuju u izvozu ovog oružja su i “Raytheon Co” i “Boeing Co”.

Pomenuti paket od 110 milijardi dolara američkog naoružanja namijenjenog Saudijskoj Arabiji, objavljen je u maju sa mogućnošću da čitav poduhvat potraje 10 godina i dostigne vrijednost od 350 milijardi dolara.

Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat su 5. juna prekinuli diplomatske odnose sa Katarom, optuživši tamošnje vlasti da podržavaju terorizam i da se miješaju u unutrašnje stvari zemalja regiona. Katar odlučno negira optužbe.

IslamBosna.ba