IslamBosna.ba- Saudijski ambasador u Alžiru, Sami bin Abdullah es-Saleh, izazvao je ljutnju zbog njegovih komentara u kojima je opisao Hamas kao ‘teroristički’ pokret.
Govoreći u intervjuu za En-Nahar televiziju, Es-Saleh je upitan da li je Hamas teroristička organizacija na šta je on odgovorio: ‘Sada je kategorisan… ako nastoji da izazove i stvara probleme onda naravno’.
“Prav na otpor je zagrantovano organizaciji, ali ne i njemu da odsjeda u hotelu sa pet zvjezdica u Kataru i odatle vodi zavjere. Trebalo je da bude sa svojim narodom i da predstavlja pitanja svog naroda”, dodao je on u vezi sa visokim Hamasovim zvaničnicima koji žive u Kataru.

Nassir Hamduš, šef parlamentarnog bloka Pokreta za socijalni mir, kritikovao je komentare ambasadora
“Saudijski ambasador bi trebao poštovati osjećaje naroda Alžira o centralnom pitanju, doktrinarnom pitanju, do te mjere da poštuje izjavu rahmetli predsjednika Havari Bumedina da je Alžir uz Palestinu”.
“Mi ne želimo da država Alžir bude uključena u ovaj sramni stav prema palestinskom pitanju, niti da bude uključena u ovaj pokušaj otvaranja prema Izraelu”.
Hamduše je pozvao saudijskog ambasadora da ‘povuče svoju neprijateljsku izjavu prema palestinskom pokretu otpora i da ne koristi svoj diplomatski položaj u Alžiru da promoviše ne-arapske i ne-islamske trendove”.
On je također pozvao ministra vanjskih poslova Alžira da ‘pozove ovog ambasador i upozori ga na ozbiljnost ovih izjava u državi Alžiru, te da ovakve izjave i stavovi nisu dobrodošli”.

“Očekujemo da će alžirski diplomata pozvati ambasadora da ga obavijesti o položaju Alžira i zatraži njegovo poštovanje alžirskog naroda i njihovog stava podrške oslobađanju Palestine i el-Akse”, kazao je Ahmed ed-Dan, generalni sekretar Nacionalnog pokreta za izgradnju.
“Od ambasadora se očekuje da uzme u obzir opća osjećanja alžirskog naroda. On ima slobodu da se pridržava stava svoje zemlje, ali diplomatija ima svoje tradicije koje se ne smiju zanemariti”.

Alžirski aktivisti su na društvenim mrežama kritikovali Es-Salehove komentare koristeći haštag ‘naravno otpor’.
“Alžir je uz Palestinu i uz otpor. Ne možete suprotno govoriti u Alžiru”, kazao je aktivista Jemse Menegi Jahja.
Abdelhamid Harbaši, bloger iz Alžira, je predložio da se pozovu predstavnici Hamasa u Alžir da ‘vidite koliko alžirski narod voli terorizam’.

IslamBosna.ba