IslamBosna.ba- Preljuba i blud su grijesi koji mogu trajno utjecati na čitavo potomstvo, počevši od same djece. Svako dijete rođeno na takav način može zauvijek biti zapamćeno kao dijete rođeno od onih koji su odlučili nepoštovati svetost braka.

Prenešeno je u mnogim hadisima, od kojih su neki vjerodostojni, da je Poslanik, s.a.v.s., kazao: Od vremena Adema, a.s., pa do mojih roditelja nikakva nepristojnog preislamskih vremena nije bila u cijelom mojem porijeklu. Ja sam rođen u braku, a ne u bludu. (Buhari)

Razlog zbog kojeg je Allah izabrao takvo čisto porijeklo Poslanika, s.a.v.s., je da Allah voli čistoću u svim stvarima i da prima samo čistoću.

Poslanik, s.a.v.s., je kazao: Zaista je Uzvišeni Allah čist i prima samo što je čisto.

Što više želite da vaše potomstvo bude prihvaćeno i odabrano od Allaha, s.v.t., to biste više trebali težiti da se očistite čistoćom braka.

Zagađenje preljubom i bludništvom može ostaviti trajnu mahanu vašem potomstvu koja se nikada ne može povratiti. Ako se to dogodilo u nečijem porijeklu u prošlosti, oni nisu odgovorni za postupke svojih predaka, ali svi smo zasigurno odgovorni za budućnost naših potomaka.

Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

Napisao: Abdul Vehab Salim

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba