Sve veći broj televizijskih emisija koje izdaju fetve po različitim pitanjima, popularno nazvane ‘satelit fetve’, zabrinule su alžirsku vladu zbog nekvalificiraniih alima koji izdaju kontraverzne fetve koje često zbunjuju muslimane i znaju izazvati oštre sukobe i pobune.

Ideja o online banci potekla je od alžirskog ministra za vjerska pitanja Bou Abdullah Ghlamallaha dok je gledao jednu od vjerskih emisija, rekao je glasnogovornik ministarstva Edda Falahi.

Prema Falahiju, jedna žena je pozvala alima koji je gostovao u emisiji i pitala ga može li ostati u braku s mužem koji puši cigarete i alim je izdao fetvu u kojoj dozvoljava razvod ukoliko muž ne prekine s pušenjem.

“Ministru se nije svidjela fetva o pušenju, iako pušenje nije poželjno po islamskim nazorima, , ali to ne bi trebao biti razlog za razvod braka”, rekao je Falahi.

Nova internet stranica je podijeljena na 25 dijelova koji pokrivaju pitanja o kojima muslimani se obično raspituju kada traže fetve od alima koji gostuju u TV emisijama. To uključuje namaz, milostinju, nasljedstvo, brak i etiku.

Nekoliko medijskih kuća tvrdi da je razlog spor između Ghlamallah i dr. Bou Omran el-Šejha, voditelja Vrhovnog islamskog vijeća, o ovlasti muftije i da li će biti odgovorno Ministarstvo vjerskih poslova.

Fetve koje općenito preokupiraju Alžirce su da li žene imaju pravo sklopiti brak bez staratelja, transplantacije organa, kloniranje, i neislamsko bankarstvo.

Prema statistici iz 2007, Ministarstvo za vjerska pitanja prima više od 2.500 pitanja za izdavanje fetve sedmično od organizacija i pojedinca putem elektronske pošte, telefona ili osobnih susreta.

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *