IslamBosna.ba- Tijelo ubijenog novinara Džemala Hašugdžija je raskomadano kako bi se lakše otopilo u kiselini, kazao je Jasin Aktaj, sociolog i savjetnik turske vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK) koji je također bio i prijatelj Hašugdžija.

“Prema posljednjim informacijama koje smo dobili, razlog zbog kojeg su raskomadali tijelo Hašugdžija jeste da lakše otope njegove ostatke. Oni nisu namjeravali da ostave iza sebe tragove”, kazao je u on u intervjuu za Hürriyet.

“Ubistvo nevine osobe je  jedan zločin, a ono što su učinili sa njegovim ostacima je još jedan zločin i sramota”, dodao je Aktaj.

Hašugdži, kolumnista Washington Posta i kritičar prijestolonasljednika Saudijske Arabije, Muhammeda ibn Selmana ubijen je u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

“Obaviješteni smo da je Hašugdžijevo tijelo raskomadano. Ali, sada vidimo da nisu samo raskomadali njegovo tijelo, već su ga također rastopili”.

Hašugdži je zadavljen je u saudijskom konzulatu u Istanbulu, odmah nakon što je ušao,  a tijelo mu je raskomadano , naveli su u srijedu iz ureda tužitelja Istanbula.

“Njegovo tijelo nije pronađeno, čak iako smo ga pratili sa svim postojećim nadzornim sistemima. Postoji dokaz da je ubijen. Da je znao da šta će se dogoditi nakon ulaska u konzulat, da li bi prošao kroz vrata”, zaključio je on.

Nakon što su dvije sedmice negirali bilo kakvo učešće u nestanku Hašugdžija (59),  Saudijska Arabija je 20. oktobra priznala njegovu smrt, navodeći kako je umro tokom ‘tuče pesnicama’.

Od tada, državni tužitelj Saudijske Arabije je kazao da je Hašugdži ubijen s predumišljajem, što je u suprotnosti s prethodnim službenim izjavama da se to dogodilo slučajno tokom tuče u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

IslamBosna.ba