IslamBosna.ba- Predsjednik Palestinske samouprave, Mahmud Abbas je kazao da je američki predsjednik Donald Trump objavom Kudsa kao glavnog grada Izraela odlučio da ignoriše sve međunarodne rezolucije i podstakne Izrael da pojača svoje politike okupacije, izgradnje naselja, aparthejda i etničkog čišćenja.

“Naše nacionalno pitanje je danas u kritičnom trenutku nakon mjera koje je objavila američka administracija o Kudsu”, kazao je Abbas. “Američka administracija je izabrala da prekrši sve međunarodne i bilateralne rezolucije i sporazume, prefeirajući da ignoriše i suprotstavi se međunarodnom koncenzuse izraženom u stavovima različitih zemalja, svjetskih lidera, vjerskih lidera i regionalnih organizacija u proteklih nekoliko dana na temu Kudsa”.

“Ove prekorljive mjere predstavljaju namjerno potkopavanje svih mirovnih napora kao i izjavu da se Sjedinjene Države povlače iz uloge koju su igrale u proteklim decenijama u sponzorisanju mirovnog procesa”, dodao je on.

Prema Abbasu, ove mjere također nagrađuju Izrael zbog poricanja sporazuma i prkosa međunarodnim rezolucijama te podstiču Izrael da nastavi politiku okupacije, izgradnje naselja, aparthejda i etničkog čišćenja.

Dodao je također da ove mjere služe ekstremističkim grupama koje pokušavaju sukob u regiji pretvoriti u vjerski rat.

“Tokom proteklih dana bili smo u bliskom kontaktu sa velikim brojem lidera susjednih zemalja, potvrdivši jedinstvo arapskog, islamskog i međunarodnog stava o pitanju Kudsa i prava palestinskog naroda i zahtjeve za postizanje pravednog i sveobuhvatnog mira zasnovanog na uspostavljanju nezavisne palestinske države na svim teritorijima okupiranim 1967. godine sa Istočnim Kudsom kao njegovim glavnim gradom zajedno sa Izraelom, i rješavanjem pitanja izbjeglica u skladu sa Rezolucijom 194 i Arapskom mirovnom inicijativom”, dodao je Abbas.

“Rukovodstvo se informiše konstantno o razvoju situacije i u procesu je formulisanja odgovarajućih odluka i procedura u konzultaciji sa susjednim arapskim i muslimanskim zemljama”, kazao je on. “Ovaj historijski trenutak treba poslužiti kao dodatni poticaj svima nama da ubrzamo i intenziviramo napore da se okončaju podjele i obnovi palestinsko nacionalno jedinstvo kako bi se osigurala pobjeda našeg naroda u njihovoj borbi za slobodom i nezavisnošću”.

Abbas je potvrdio da će u narednim danima pozvati različite palestinske odbore i tijela da se sastanu na hitnim sastancima kako bi pratili razvoj događaja.

“Ovo je sveta zemlja Poslanika Muhammeda, kolijevka Isusa Hrista i mezar Musa’a. Mi kažemo da je Kuds grad mira, grad Mesdžidu-l-Akse, prva od dvije kible, druga džamija i treća iza dvije svete džamije i grad Crkve Svetog groba”, izjavio je Abbas.

“Kuds, glavni grad države Palestine, je stariji i drevniji zbog svog arapskog identiteta da bi bio promijenjen mjerom ili odlukom. Identitet Kudsa i njegova historija se ne mogu mijenjati”, kazao je Abbas. “Večerašnja odluka američkog predsjednika Trumpa neće promijeniti stvarnost grada Kudsa, niti će dati kakav legitimitet Izraelu u tom pogledu, jer je to grad arapskih kršćana i muslimana, glavni grad vječne države Palestine”.

 

IslamBosna.ba