Hiljade ljudi posjetile "Djevojačku pećinu" u Brateljevićima kod Kladnja kako bi učestvovali u tradicionalnoj "kišnoj dovi". Kišna dova se decenijama održava na ovom lokalitetu.

Djevojačka pećina je uz Ajvatovicu najveće dovište u BiH, a za nju je vezana legenda o djevojci čiji se mezar nalazi na uzvišenju na kraju pećine.

Upravo je na ovom mjestu veliki broj vjernika prije učenja kišne dove, klanjao namaz i pomolio se za dušu djevojke po kojoj je pećina dobila ime.

U narodu ovoga kraja važi uvjerenje da umivanje vodom koja curi niz zidove pećine donosi zdravlje.

Podne-namazu i učenju dove ispred Djevojačke pećine prisustvovao je i tuzlanski muftija Husejin ef. Kavazović koji je vjernicima uputio prigodnu ramazansku čestitku i poželio im ugodne dane posta.

Manifestacija Dani Djevojačke pećine trajala je od 25. do 31. augusta 2008. godine i obilovala je nizom kulturnih i vjerskih sadržaja.

Turistička zajednica Tuzlanskog kantona i ove godine je aktivno podržala organiziranje ove manifestacije, na ovaj način promovirajući Djevojačku pećinu kao jednu od najatraktivnijih turističkih destinacija u Bosni i Hercegovini.

Na ulazu u pećinu Turistička zajednica Tuzlanskog kantona je posjetiteljima poklonila oko 100.000 razglednica i 5.000 prospekata općine Kladanj, u kojima se promoviraju turistički potencijali planine Konjuh, Djevojačke pećine, ‘Muške vode’.

Prema najavi organizatora sljedeća manifestacija Dani djevojačke pećine bit će održana 16. augusta 2009. godine.

Autor: FENA 

Leave a Reply

*

captcha *